
Hvad gør vi ved en række problemer på handicapområdet? Det kommer Det Centrale Handicapråd for første gang med anbefalinger til i sin årsberetning fra 2014-15, der offentliggøres i dag.
I 2015 slog Det Centrale Handicapråd alarm over tillidskrisen mellem borgere med handicap og kommunerne. I årsberetningen giver rådet blandt andet anbefalinger til, hvordan man kan bygge tilliden op igen.
- Jeg håber, at vores anbefalinger kan være et konstruktivt bidrag til, at bringe Danmarks handicappolitik i den rigtige retning. Hele rådet har bidraget i processen med at formulere vores anbefalinger på en lang række centrale områder for mennesker med handicap. Jeg håber, at de interessenter, som kan gøre noget ved udfordringerne, vil tage årsberetningens anbefalinger til sig og meget gerne gå i dialog med os om dem, siger Annemette Ruth, fungerende formand for Det Centrale Handicapråd.
Ni anbefalinger
Rådet har ni anbefalinger og her er et udpluk:
Dialog og tillidskløft – kontakten mellem borger og kommune
Det Centrale Handicapråd anbefaler, at:
- Kommunerne tager initiativer til at forbedre borgernes oplevelser ved at styrke de professionelles indsigt i borgernes virkelighed. Konkret foreslår rådet, at:
- Kommunerne inviterer borgere til at fortælle om deres oplevelser ud fra deres eget perspektiv.
- Kommunerne bruger de kommunale handicapråd til at styrke den gensidige forståelse og finde forbedringsmuligheder.
- Man i forvaltningerne vurderer, hvordan man sikrer, at den enkelte medarbejder har den fornødne viden i dialogen med borgerne.
Inklusion i folkeskolen - målrettet opfølgning på problemer
Det Centrale Handicapråd anbefaler, at:
- Stat, kommuner og skoler følger tæt op på inklusionsindsatsen med det perspektiv, at mistrivsel og for lidt læring altid er uacceptabelt. Der skal reageres med handling på de problemer, der viser sig.
- Regeringens serviceeftersyn eller en selvstændig fokuseret undersøgelse afdækker, hvad der går galt i inklusionen af de grupper af børn, hvor der viser sig særlig store udfordringer. Så kommuner og skoler kan sætte systematisk ind med de rigtige tilbud til hvert enkelt barn.
Det Centrale Handicapråd anbefaler desuden, at:
- Folketinget afskaffer fratagelsen af stemmeretten for personer under værgemål.
- Regeringen tager initiativer til at sikre, at flest muligt får muligheden for at afgive deres stemme uden hjælp.
- Regeringen, kommunerne og de politiske partier laver tilgængelige materialer, arrangementer med videre, så mennesker med handicap får bedre mulighed for at deltage i demokratiet.
Her kan rådets årsberetning og anbefalinger findes
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.