69 kommuner spås demografisk modvind af Dansk Arbejdsgiverforening

DA spår i en ny analyse, at 69 kommuner i 2040 vil have færre borgere i den erhvervsaktive alder.
19. DEC 2019 13.52

Det vil i fremtiden blive sværere at rekruttere ansatte. Sådan lyder konklusionen i en analyse fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA), som fremskriver, at i 2040 vil der være en lavere andel af borgere i den erhvervsaktive alder, 18 år til pensionsalder i 69 kommuner end i dag.

21 kommuner står i ovenikøbet i den situation, at det reelle antal af borgere i den erhvervsaktive står til at falde. Ifølge DA er det særligt ø-kommunerne, vestjyske og sønderjyske kommuner, der står til at blive ramt. 

Den spåede modvind skyldes demografiske forandringer, da store 1960-generationer vil kunne trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet, mens relativt små årgange forventes at træde ind på arbejdsmarkedet i stedet. 68'erne er fortsat Danmarks største generation, mens generationerne siden årtusindeskiftet er mindre og særligt efter finanskrisen, hæfter DA sig ved.

Skiftende regeringer har forsøgt at komme den demografiske udvikling i møde med blandt andet Velfærdsaftalen fra 2006, der gradvist hæver pensionsalderen, som i 2040 forventes at stige til 70 år. Ifølge fremskrivning vil det dog ikke være nok i forhold til at skulle beholde det nuværende niveau af borgere i den erhvervsaktive alder, selvom man løbende udvider denne. 

esl

 

Kilde: Dansk Arbejdsgiverforening

Se flere stillinger
Nyhedsbrev