ODENSE: Klinikken udgiver i forbindelse med undersøgelsen en vejledning til sygehuse og kommuner
'Behandlingsforløb og opfølgningsrutiner for børn og unge med selvmordsforsøg' er titlen på en ny landsdækkende undersøgelse udgivet af Klinik for selvmordstruede børn og unge.
Klinikken er en del af Børne- og ungdomspsykiatrisk afdeling Odense, og undersøgelsen, der har fokus på aldersgruppen 10 - 15 år, er støttet økonomisk af Indenrigs- og Socialministeriet.
450 børn i denne aldersgruppe indlægges årligt efter selvmordsforsøg, og det er første gang forholdene for netop de 10 - 15 årige er undersøgt. Undersøgelsen, der er offentliggjort mandag den 15. juni, følges op af en konkret vejledning til især sygehusenes sundhedspersonale, som i deres daglige arbejde på landets somatiske børneafdelinger står med sårbare børn og unge og deres familier efter selvmordsforsøg.
Undersøgelsen, der blandt andet sætter fokus på, hvordan man kan sikre en kvalificeret og professionel hjælp både under indlæggelse og bagefter, henvender sig imidlertid også til andre aktører omkring den unge. Formålet er at forankre metoder til forebyggelse og behandling af selvmordsforsøg på tværs af sektorer og organisationer - fx sygehus og socialforvaltning.
Samarbejde på tværs
Børneafdelingerne melder blandt andet tilbage, at tværfagligt og tværsektorielt samarbejde betyder hurtigere og mere kvalificeret hjælp til de unge. Desuden betyder samarbejdsaftaler kortere indlæggelser og mere klarhed over ansvarsområder og fordelingen af opgaver mellem sektorerne. Børneafdelingerne karakteriserer dialog og klare samarbejdsaftaler som særdeles væsentlige. Det samme gælder tilstedeværelsen af en kontaktperson, der kan sørge for, at den unge populært sagt ikke "falder mellem to stole" ved udskrivelsen.
- Antallet af selvmordsforsøg blandt børn og unge er stigende. Derfor er det vigtigt, at samfundet bliver bedre til at hjælpe. I regeringens sundhedsprogram "Bedre sundhed for børn og unge" lægges netop op til en samlet og koordineret indsats, hvor alle påtager sig ansvar for, at det kan lykkes. Vi håber, at vores vejledning kan bidrage til at sætte selvmordsforebyggelse på dagsordenen til gavn for børn, unge og deres forældre, siger psykolog Kim Juul Larsen, leder af Klinik for Selvmordstruede Børn og Unge i Odense.
Behandlingskæden
Klinikken er selv initiativtager til den såkaldte "Fynsmodel", hvor fynske kommuner tilbydes rådgivning og viden til at opbygge en behandlingskæde omkring børn og unge i risikogruppen. Her og nu har fem ud af ti fynske kommuner taget imod tilbuddet.
Behandlingskæden sikrer hurtig og kvalificeret hjælp med klinikken som omdrejningspunkt. Og det er lignende initiativer, der anbefales i den netop offentliggjorte undersøgelse.
Psykiatrien i Region Syddanmark har netop sendt et forslag om at udbrede den fynske model til resten af regionen til behandling i det særlige udvalg for social- og psykiatriområdet. Hvis forslaget vedtages, kan modellen være regionsdækkende i løbet af foråret 2010.
30 procent forsøger igen
- Vi ved, at 30 procent af de børn og unge, der har forsøgt selvmord, gentager forsøget, oplyser Kim Juul Larsen.
Klinik for Selvmordstruede Børn og Unge følger nu vejledningen op med en større registerbaseret undersøgelse, der skal afdække, hvad der kendetegner børn og unge, som forsøger at begå selvmord. Desuden vil klinikken afdække, hvilke faktorer, der beskytter mod gentagne selvmordsforsøg, oplyser Kim Juul Larsen.
tj
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.