dkhavenergi
dkvindkraft
dknyt
dksocial
dksundhed
dkindkob
DK Debat
DK Stillinger
35 kommuner har haft samme parti ved magten siden reformen
Ole Bjørstorp (S) fra Ishøj, Steen Christiansen (S) fra Albertslund og Michael Ziegler (K) fra Høje-Taastrup - blandt de stabile.
Foto: Søren Bidstrup, Ritzau Scanpix

KV21:
35 kommuner har haft samme parti ved magten siden reformen

Ud af de 98 kommuner har 17 socialdemokratisk ledede, 14 Venstre-ledede samt fire konservativt ledede kommuner haft stabilt politisk styre siden 2006/2007.
5. AUG 2020 12.42
TEMA: KV21

Enkelte kommuner har det med at skifte farve på borgmesterpartiet ved hvert valg - de såkaldt politiske svingkommuner, mens andre har længere perioder med samme parti og borgmester ved magten.

Og i 35 af de 98 kommuner har der i de seneste fire perioder - den nuværende medregnet - været politisk stabilitet i form af samme parti ved magten.

Det gælder 17 socialdemokratisk ledede, 14 Venstre-ledede samt fire konservativt ledede, som ved tre valg i træk har givet borgmesterposten til samme parti, der havde den i forvejen. 

Socialdemokratiet har samlet set flest borgmesterposter, i denne periode næsten halvdelen, nemlig 47. Af dem har 17 haft det siden kommunalreformen: Albertslund, Ballerup, Brøndby, Gladsaxe, Herlev, Hjørring, Ishøj, København, Lolland, Middelfart, Næstved, Odsherred, Roskilde, Rødovre, Tårnby, Aarhus og Aalborg.

Hvis en opmærksom læser her savner Hvidovre, hvor S også har besat borgmesterposten efter alle valgene i denne periode, skyldes det, at nu afdøde Milton Graff Petersen, der var borgmester fra 2007-2012, var løsgænger i den sidste del af perioden.

Venstre har i skrivende stund 37 borgmesterposter, og i 14 kommuner har partiet siddet solidt på posten siden reformen: Billund, Esbjerg, Herning, Ikast-Brande, Jammerbugt, Lemvig, Nordfyns, Ringkøbing-Skjern, Ringsted, Rudersdal, Skive, Solrød, Varde og Vejen. 

Også Venstre har i denne sammenhæng en kommune, der næsten falder indenfor kategori: I Stevns har alle de pågældende valg givet kornblå borgmester, men Mogens Haugaard Nielsen var løsgænger i en del af sin periode - den forrige. 

De Konservative har magten i otte kommuner, og i de fire har det været tilfældet siden reformen: Frederiksberg, Gentofte, Høje-Taastrup og Vallensbæk.

Gentofte har den længst siddende borgmester overhovedet, Hans Toft (K), der har haft den titel siden 1993. Borgmesteren med næstlængst anciennitet på posten er Ole Bjørstorp (S) i Ishøj, der har haft den siden 2001.

Det hører med til historien, at 14 såkaldt fortsætterkommuner har haft samme parti ved magten helt tilbage fra den forrige kommunalreform. Det vil sige kommuner, der ikke blev lagt sammen med andre. Det gælder ti hovedstadskommuner fra S, en fra V - det er Solrød - og tre fra K.