
Der er nu under to år tilbage af valgperioden, og bare 22 måneder til næste kommunal- og regionalvalg - nærmere bestemt 21. november 2017 - og mens der de seneste uger har været en del landsdækkende opmærksomhed om siddende borgmestre, der ikke genopstiller, ser også politikerne i oppositionspartierne hinanden an i god tid.
I Silkeborg ser den nuværende borgmester Steen Vindum (V), der er i sin første borgmesterperiode, ud til at få modspil fra gruppeformand Søren Kristensen (S). Udvalgsformanden er i sin tredje periode og skal forsøge at gøre Hanne Bæk Olsen - borgmester fra 2010-13 - kunsten efter. Han var partiets 'kronprins' i hendes periode, har endnu ingen interne modkandidater - og ifølge Midtjyllands Avis hele byrådsgruppen bag sig.
Anker Boye (S) trækker sig som bekendt tilbage i Odense, og nummer to i det socialdemokratiske hierarki, Peter Rahbæk Juel, står klar uden dog at være officielt udpeget endnu. Venstres nummer ét, rådmand Jane Jegind er fortsat sit partis spids, men i landets tredjestørste kommune skal man ikke overse rådmand Steen Møller (K), der på den konservative generalforsamling blev klappet frem som frontfigur. Odense har før haft konservativ borgmester - nu afdøde Jan Boye - og Steen Møller vurderes lokalt til at have gode chancer. Han fik 6.601 personlige stemmer ved KV13, mod Jeginds 11.495, mens Anker Boye fik 11.900 og Rahbæk Juel 2.358.
Konservativt overhovede har de også erfaringer med i Viborg - på baggrund af en S-K-alliance, som først Søren Pape Poulsen og siden Torsten Nielsen, der netop er blevet valgt som K-spids, har personificeret. Her er der lagt op til et større brag på baggrund af Ulrik Wilbeks (V) entré og Jens Rohdes (R) partiskifte.
Netop Rohde blev før sit brud med Venstre af mange set som det oplagte borgmesterbud, og en vis mulighed kan han vel ikke fraskrives - afhængigt af, hvor mange radikale, han som kendt profil kan trække med sig ind i det nye byråd, og hvordan konstitueringen denne gang spænder af. Radikale har ikke været i Viborg-byrådet i mange år.
Og med det konservative svigt af den borgerlige alliance efter KV09 i baghovedet skal man ikke tage noget for givet. Socialdemokraterne er stadig næststørste parti i byrådet, og veteran og 2. viceborgmester Per Møller Jensen er klar igen - indtil videre uden interne modkandidater.
I Venstre var hverken den tidligere spids fra KV09, Ib Bjerregaard, eller nummer ét fra KV13, Nina Hygum, klar til at fortsætte på den post, og nyheden om Wilbeks entre var velkommen efter Rohdes exit. Med sin baggrund som håndboldlandstræner og ledelsesguru må han forventes at stå godt til at kunne vippe Torsten Nielsen.
I Frederikshavn melder borgmester siden 2014 Birgit S. Hansen sig klar - uden endnu at være officielt udpeget. Hendes modkandidat fra Venstre ved KV13 - tidligere borgmester fra 2010-13 Lars Møller - er til gengæld er faldet fra som spidskandidat, men fortsætter gerne i byrådet.
Anders Broholm og Mogens Brag er ifølge Nordjyske de to mest oplagte spidskandidat-emner i byrådsgruppen. Begge forsøgte forgæves at blive valgt til Folketinget og har droppet den plan.
Og så er de de kommuner, hvor der endnu ikke er nogen emner på banen i det toneangivende oppositionsparti. Den situation finder man i Skanderborg og Norddjurs, der begge har socialdemokratiske borgmestre, der sidder på anden periode.
Venstre i Skanderborg fik sig en del landsdækkende omtale på sin annonce efter en spidskandidat - uden at den indtil videre har givet resultat. Og i Norddjurs har Hans Husum (V) besluttet sig for, at når det ikke lod sig gøre ved KV09 og KV13, så skal der ikke forsøges en tredje gang. Som flere andre tidligere spidskandidater på det kommunale landkort overvejer Husum fortsat at genopstille - bare lidt længere nede på listen.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.