
ISHØJ: Alle partier i Ishøj Byråd har fået en invitation til samarbejde fra Ole Bjørstorp og Ishøjlisten. Men de har næsten alle sagt nej. Det er tid til fornyelse, lyder det.
Således har Ishøjlisten med bykongen Bjørstorp i spidsen den seneste tid spurgt samtlige partier i byrådet og De Radikale og De Konservative, der ikke sidder i byrådet, om de vil indgå i et valgforbund.
Men seks ud af syv partier har takket nej. Det drejer sig om Dansk Folkeparti, De Konservative, Venstre, Enhedslisten, De Radikale og SF. Kun løsgængeren Annelise Madsen i Liste M har valgt at takke ja.
Det oplyser partierne til TV 2 Lorry. Samtidig er valgforbundene i kommunen netop offentliggjort.
Socialdemokratiet har denne gang indgået et opsigtsvækkende og bredt valgforbund med Venstre, Dansk Folkeparti og De Konservative. Samtidig har det længe stået klart, at Enhedslisten, SF og De Radikale danner valgforbund på venstrefløjen.
Ishøjlisten er altså gået sammen med Liste M og har på forhånd afvist at ville samarbejde på nogen måder med Socialdemokratiet, som de tre byrådsmedlemmer fra Ishøjlisten som bekendt brød ud af i februar måned i år.
Kedelige sager
Med de mange afvisninger fra partierne følger der fra flere sider også klare proklameringer om, at Ole Bjørstorp ikke skal være borgmester igen, og at hans tid som borgmester langtfra har været tilfredsstillende.
Det mener blandt andre Charlotte Majbrit Jørgensen fra Dansk Folkeparti, som Ole Bjørstorp ellers konstituerede sig med ved seneste valg i 2017 - dengang som socialdemokrat.
- Ole Bjørstorp skal ikke tegne kommunen – han har haft nogle kedelige sager, blandt andet den med hans bil. Han burde have sat sig ned og erkendt fejlen, det gjorde han ikke. I stedet brød han ud af sit parti og arbejdede videre for at fortsætte som borgmester. Vi har lavet en budgetaftale, så vi kan godt samarbejde, men vi ønsker ikke, at han skal være borgmester, siger Charlotte Majbrit Jørgensen til TV 2 Lorry.
I Enhedslisten kan spidskandidat Ole Wedel-Brandt heller “ikke forestille sig at pege på Ole Bjørstorp som borgmester.”
- Vi mener, at hans tid har været der. Det klogeste, han kunne have gjort, var at træde tilbage og efterlade pladsen til en værdig efterfølger, siger Ole Wedel Brandt til TV 2 Lorry.
Ikke opportunt
I Venstre mener Ole Beckmann, at man i valgforbund med blandt andet Socialdemokratiet kan “lave gode og bæredygtige løsninger.”
- Det har man ikke kunnet før. Vi ønsker ikke mere af det samme. Det har borgmesteren været garant for tidligere, siger Ole Beckmann, der heller ikke mener, det er “så opportunt” at pege på Ole Bjørstorp som borgmester igen.
Ifølge Noa Redington, der er politisk kommentator for TV 2 Lorry, er det opsigtsvækkende, at en siddende borgmester ikke er i stand til at finde samarbejdspartnere i et byråd.
- Der er ingen tvivl om, at Ole Bjørstorp i en årrække har været en dygtig politiker, der har stået stærkt som bykonge i Ishøj. Men spørgsmålet er, om han er gået fra at være bykonge til solkonge. Det er i hvert fald sådan, mange af de andre partier ser det. Det er tydeligt, at der er en vis træthed fra de andre politikere omkring Ole Bjørstorp, siger han.
De mange afvisninger af Ole Bjørstorp kommer efter to kaotiske år med heftige personopgør for Socialdemokratiet i Ishøj. Dramaet kulminerede, da Merete Amdisen blev valgt som spidskandidat til kommunalvalget og Ole Bjørstorp siden da brød ud af partiet og stiftede Ishøjlisten.
Kuldsejlet på forhånd
I Socialdemokratiet har spidskandidat og favorit til at blive ny borgmester, Merete Amdisen, valgt at gå i valgforbund med tre borgerlige partier, fordi man vil “stå i spidsen for et bredt samarbejde, fordi vi tror på dialog og gensidig respekt,” siger hun til TV 2 Lorry.
Merete Amdisen, handler det her også om at sikre, at Ole Bjørstorp bliver holdt uden for indflydelse?
- Det her valgforbund handler om at få det bedst mulige valgresultat Socialdemokratiet.
Ville det ikke klæde Socialdemokratiet at tage Ishøjlisten med i et bredt valgforbund?
- Jo, men Ishøjlisten har brudt med Socialdemokratiet, fordi de ikke ønskede at samarbejde med os, så længe jeg stod i spidsen for partiet. Så det var kuldsejlet på forhånd.
Men kan I lægge de stridigheder til side til gavn for Ishøjs borgere?
- Helt bestemt, og hvis de var kommet til os med ønske om dialog, så havde vi taget imod med fremstrakt hånd og taget dialogen.
SF har også afvist valgforbund med Ishøjlisten, men vil dog ikke afvise at pege på Ole Bjørstorp som borgmester i en konstituering, hvis det er der, man kan komme igennem med mest SF-politik.
Konservatives spidskandidat Rasmus Ørvad Boné mener, at Ole Bjørstorp har været “rimelig styrende,” men vil ikke forholde sig til, om man vil pege på ham som borgmester.
Annelise Madsen fra Liste M, peger på, at Ishøjlisten har en såkaldt sideordnet opstilling.
- Så det er ikke Ole Bjørstorp, jeg har lavet et valgforbund med, det er Ishøjslisten som sådan, siger hun til TV 2 Lorry.
"Noget man siger i valgkamp"
Ole Bjørstorp er glad for valgforbundet med Annelise Madsen og Liste M, som er dem, “der ligger tættest på os.“
Hvad synes du om, at I er blevet afvist hele vejen rundt?
- Jeg ved det ikke. Det er ikke mig, der har noget med det at gøre. Vi har valgt at gøre det på den her måde, siger den siddende borgmester.
Men hvad synes du om det?
- Jeg har ingen kommentarer til det, for sådan er det jo bare. Det kan man gøre, som man vil. Vi kører vores løb, og sådan er det. Det ville selvfølgelig have været rart, hvis nogle flere ville være med. Men det ændrer jo ikke på, at man skal ud at samle stemmer nu, siger Ole Bjørstorp og understreger:
- En ting er et valgforbund, noget andet er kendsgerningerne efter et valgresultat. Man kan godt have været uenige med nogle partier, som man så ender med at gå sammen med.
FLere partier siger til os, at de ønsker fornyelse og ikke vil have mere af det samme med dig. Nogen siger, du har været meget styrende og ikke været så god til at inddrage andre partier. Hvad siger du til det?
- Det synes jeg ikke er rigtigt. Vi har lavet budget hver eneste år med næsten samtlige partier. Det er sådan noget, man siger i valgkampen.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.