Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job
MinSundhed-appen skal agere adgangsbillet med enten negativ test-resultat, at man er vaccineret, eller har været smittet med covid-19.
Foto: Sundhed.dk

Disse steder må genåbne fra tirsdag

Fra tirsdag kan de ældre elever være flere dage i skole i det meste af landet, men en række kommuner må vente lidt endnu. Liberale erhverv genåbner - se mere her.

Tirsdag bliver en række coronarestriktioner lempet, og det betyder, at der en del steder, som må åbne igen.

Eleverne i 5.-8.-klasse kan komme fysisk i skole på halv tid. Det samme gælder ikke-afgangselever på ungdomsuddannelser - for eksempel elever i 1.g og 2.g. Tidligere måtte de komme én dag om ugen til udendørs undervisning.

I ti kommuner er skoler og fritidsinstitutioner dog lukket på grund af for høj smitte. Det er Rødovre, Albertslund, Brøndby, Fredensborg, Gladsaxe, Halsnæs, Helsingør, Høje–Taastrup, Ishøj og Vallensbæk. De to førstnævnte fik besked i aftes.

Derudover er skoler og institutioner lukket lokalt i dele af kommuner rundt i landet, det gælder blandt andet i Odense-bydelen Vollsmose.

Pres på systemerne

Også liberale serviceerhverv må genåbne. Det gælder blandt andet frisører, massører, tatovører, kosmetologer, solarier og køreskoler. Her gælder dog, at der skal fremvises coronapas via sundhed.dk og appen MinSundhed.

Derfor er der de seneste uger arbejdet på at opgradere systemet, og kapaciteten er i løbet af de sidste 14 dage mere end firdoblet.

- Jeg vil dog samtidig også sige, at man i perioder skal forvente ventetid og kø, da vi forudser et stort pres på systemet. Men hvis man følger vores tre råd, så burde vi kunne komme rigtig godt i gang, så Danmark stille og roligt bevæger sig mod en mere normal hverdag med coronapas, siger Morten Elbæk Petersen, direktør for sundhed.dk.

Rekordmange test

Det betød også, at de private testudbydere Carelink, der på vegne af staten foretager lyntest, indtil mandag klokken 20.10 havde testet 51.800 personer. Det er en ny daglig rekord for Carelink, oplyser direktør Brian Rosenberg til Ritzau.

Også Copenhagen Medical har sat ny daglig rekord. Klokken 17.50 havde udbyderen testet over 50.000 borgere, oplyste den til B.T.

Falck melder om samme situation. Ifølge pressechef Lisbeth Nedergaard blev mandag "den store testdag".

I fem kommuner må de liberale serviceerhverv på grund af høj smitte først åbne 11. april. Det gælder Ishøj, Brøndby, Halsnæs, Fredensborg og Gladsaxe.

Ritzau / ibs