Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Stephanie Lose undrer sig:
Planer om samlet kræftafdeling kendt i årevis

Bagom de øvrige regioner startede Sundhedsstyrelsen og Rigshospitalet "uformel dialog" om centralisering af børnekræftområdet længe inden det officielle arbejde.
14. JAN 2021 11.24

En aktindsigt fra DR og Avisen Danmark viser, at Region Hovedstaden og Sundhedsstyrelsen allerede for tre år siden udenom de andre regioner startede dialogen om at rykke en samlet børnekræftbehandling til Rigshospitalet.

Det vækker undren hos blandt andre Syddanmarks regionsformand, Stephanie Lose (V). 

- Jeg tænkte det nok, lyder det fra hende.

- Vores fagfolk har hele tiden haft fornemmelsen af, at der var lagt op til nogle bestemte konklusioner på forhånd. Nu viser det sig, at de havde ret, siger Lose, der også er formand for Danske Regioner, til DR.

Sundhedsstyrelsens oficielle arbejde forud for anbefalingerne startede i 2019, altså et år efter den "uformelle dialog" mellem Sundhedsstyrelsen og Rigshospitalet startede.

Beslutning udskudt

I november skabte det stor debat og bekymring, da Sundhedsstyrelsen i et foreløbigt notat lagde op til at samle børneonkologien på Rigshospitalet fra de i dag fire steder, der også tæller Aalborg, Odense og Aarhus universitetshospitaler.

Lokalpolitikere i det meste af Vestdanmark var på dupperne, da planerne kom frem i november. Også forældre til kræftramte børn er bange for den lange vej fra fx Thisted til Rigshospitalet.

På den fløj er argumentet at samle ekspertisen, så den er så god som muligt. 

På et samråd tidligere på ugen afviste Magnus Heunicke, at Sundhedsstyrelsen skulle have planer om at centralisere behandlingen. To andre scenarier, han fremlagde, vil dog samle væsentlige dele af behandlingen. Den endelige beslutning er udskudt pga. corona.