DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger
Sundhedsstyrelsen har ingen planer om at samle børnekræftområdet
Det fysiske fremmøde i samrådssalen var begrænset, da sundhedsministeren afviste, at Sundhedsstyrelsen har planer om at centralisere børnekræftområdet.
Foto: Emil Helms, Ritzau Scanpix

Heunicke i samråd:
Sundhedsstyrelsen har ingen planer om at samle børnekræftområdet

Sundhedsstyrelsens planer om at samle børnekræftområdet centralt på Rigshospitalet har mødt stor kritik. Tirsdag var sundhedsministeren i samråd.
12. JAN 2021 17.00

FOLKETINGET: En arbejdsgruppe i Sundhedsstyrelsen lagde sidste år op til at samle børnekræftområdet på Rigshospitalet.

De overvejelser mødte stor modstand lokalt. Blandt andre Midtjyllands regionsrådsformand Anders Kühnau (S) og Syddanmarks Stephanie Lose (V) har ytret bekymring, og de ti fynske borgmestre har i et brev til ministeren appelleret til at beholde behandling på Fyn.

Derfor var sundhedsminister Magnus Heunicke (S) tirsdag eftermiddag kaldt i samråd af Venstres Jane Heitmann, formand for sundheds- og ældreudvalget.

Her afviste ministeren, at der skulle være planer om at samle området centralt.

- Sundhedsstyrelsen har understreget over for mig til dette samråd, at Sundhedsstyrelsen ikke har planer om en centralisering, hvor al behandling og al diagnostik skal foregå ét sted i Danmark.

Dermed afviste han forlydender om, at det skulle centraliseres i stedet for de fire afdelinger, der i dag findes på Odense, Aarhus, Aalborg universitetshospitaler og Rigshospitalet.

Planer uden konklusion

Da planerne dengang begyndte at sive, understregede Sundhedsstyrelsen da også over for blandt andre DR, at der kun var tale om foreløbige overvejelser og ingen konklusioner.

Alligevel fik det altså både regionsformænd og borgmestre til tasterne og Jane Heitmann til at kalde til samrådet.

- Det er en alvorlig sag for familier vest for Storebælt. Jeg havde nær fået morgenkaffen galt i halsen, da jeg læste om sagen. Hvem i alverden får den ide? indledte hun samrådet og efterlyste saglige argmenter for centraliseringen.

Nu kan hun og andre så ånde lette op indtil videre.

Status quo er bare én løsningsmodel

Magnus Heunicke fremlagde dog nogle af de tanker og udfald, der ligger i arbejdsgruppens arbejde lige nu. Han understregede, at arbejdet handler om at sikre den bedste behandling for de ca. 200 børn, der årligt diagnosticeres med kræft. Dog er der tre udfald:

Blandt andet fremhævede han en såkaldt shared-care-model, hvor udredning og indledende behandling centraliseres, og hvor den følgende behandling samles tættere på barnet, og nærheden til hjemmet sikres. Det kan fx dreje sig om blodprøver eller kemobehandling, der sker lokalt.

Det er det ene udfald, forklarede ministeren. De andre er status quo med den nuværende model og nuværende fire afdelinger, og den tredje at en række kræftformer samles ét sted. Ifølge de medvirkende på samrådet, er det reelt kun status quo, der ikke ender med centralisering af området. 

Sundhedsstyrelsen har nedsat en arbejdsgruppe med repræsentanter fra regionerne, og den valgte 3. december at udskyde nogen endelige beslutninger til efter påske på grund af covid-situationen.