dkhavenergi
dkvindkraft
dknyt
dksocial
dksundhed
dkindkob
DK Debat
DK Stillinger
Sundhedsstyrelsen vil samle børnekræftbehandling
Flere regioner og borgmestre er bekymrede over Sundhedsstyrelsens forslag om at samle kræftbehandlingen af børn på Rigshospitalet.
Foto: Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix

Plan vækker bekymring:
Sundhedsstyrelsen vil samle børnekræftbehandling

I et oplæg er Sundhedsstyrelsen klar til at samle børneonkologi på Rigshospitalet fra de fire eksisterende hospitaler i dag. Det vækker landsdækkende bekymring.
1. DEC 2020 10.15

I dag er behandlingen af børn med kræft fordelt på fire hospitaler: Rigshospitalet, Aarhus Universitetshospital, Odense Universitetshospital og Aalborg Universitetshospital. Men det anbefaler Sundhedsstyrelsen nu i et oplæg at samle på Rigshospitalet.

Det vækker bekymring hos mange forældre, regioner og borgmestre.

Blandt andet har de ti fynske borgmestre i et brev appelleret til sundhedsminister Magnus Heunicke (S) om, at behandlingen også forbliver på OUH, skriver Fyens Stiftstidende

"Det bekymrer os, hvis familier med kræftramte børn skal leve med yderligere trængsler end dem, de i forvejen har. At familier skal rejse til København fra hele landet i forbindelse med deres børns kræftbehandlingsforløb vil intet godt gøre. Hverken for barnet eller den omgivende familie, der i forvejen er hårdt presset. Vi ser for os en række familier, der presses og i værste fald splittes pga. en hård hverdag, der gøres endnu værre. Allesammen borgere, der har bopæl i blandt andet vores kommuner," skriver borgmestrene i brevet til ministeren ifølge avisen og henstiller til, at centraliseringen ikke gennemføres. 

Kan ende med københavneri

I efteråret blev en arbejdsgruppe nedsat for at finde for og imod en centralisering af behandlingen. Og nu er det så kommet frem, at anbefalingen vil gå på at samle onkologibehandlingen. 

Derfor har de tre vestdanske regioner også henvendt sig til ministeren. 

Region Midtjyllands formand, Anders Kühnau (S), har til Amtsavisen sagt, at han er "dybt bekymret på vegne af de kræftramte børn og familierne". Det kan nemlig give meget lange rejser for familierne, og et forløb kan give 20-100 hospitalsbesøg. 

Venstres formandskandidat i Midtjylland, Anders G. Christensen, skriver i et debatindlæg i Sundhedspolitisk Tidsskrift, at det er vigtigere for Sundhedsstyrelsen, at tingene ser fine ud i et excel-ark, end den menneskelige vurdering.

Han frygter, at al specialisering kan ende i København.

"Jeg frygter, at hvis Sundhedsstyrelsen lykkes med at centralisere behandlingen af børnekræft i København, vil det kun være første skridt på vejen i at centralisere flere specialiserede behandlinger i København."

Intet er endeligt

Venstre har kaldt ministeren i samråd for at høre, hvilke tanker der ligger bag overvejelserne om en centralisering. 

De lægefaglige direktører er blevet gjort bekendt med styrelsens anbefalinger, her inden de er endelige. Sundhedsstyrelsen understreger over for DR, at der ikke er tale om endelige konklusioner og afviser, at det er besluttet, hvad der skal ske med kræftbehandlingen. 

"Sundhedsstyrelsen har lagt vægt på en åben og transparent proces, hvor alle faglige og organisatoriske bidrag er inddraget," skriver Sundhedsstyrelsen til DR