Ni kommuner lader rygere gå til rygestop på tværs
Foto: Finn Byrum, Ritzau Scanpix

Ni kommuner lader rygere gå til rygestop på tværs

Kommuner på den københavnske vestegn og Amager præmieres for samarbejde om rygestop.
21. JAN 2020 15.10
TEMA: Rygeforbud

Samarbejdsprojektet ’Bliv en vinder uden tobak’ vinder Den Gyldne Tråd 2020. Prisen uddeles af Kommunal Sundhed og går til ni kommuner på Vestegnen og Sydamager for et innovativt samarbejde, der har sat turbo på kommunernes rygestoptilbud, lyder det fra Brøndby Komune, der selv er i blandt de ni. 

Projektet går tilbage til 2014, hvor de ni kommuner på Vestegnen og Sydamager, Albertslund, Brøndby, Dragør, Glostrup, Hvidovre, Høje-Taastrup, Ishøj, Tårnby og Vallensbæk, havde svært ved at rekruttere deltagere til deres rygestoptilbud.

Selvom der var 37.000 daglige rygere over 16 år i alle de ni kommuner, benyttede kun 312 borgere sig af kommunernes rygestoptilbud. Det er mindre end en pct. Da Sundhedsstyrelsen udbød satspuljen ’Forstærket indsats over for storrygere 2014-2017’, kiggede de ni kommuner hinanden i øjnene og besluttede sig for at søge sammen.

Det blev starten til et resultatorienteret og visionært forpligtende samarbejde mellem de ni kommuner, Amager og Hvidovre Hospitaler, praktiserende læger og apoteker om at hjælpe rygere til røgfrihed. Siden har godt 3.600 borgere været tilmeldt et rygestopforløb i kommunerne og 77 pct. af dem, der har gennemført forløbet, er blevet røgfri. 49 pct. er stadig røgfri efter seks måneder.

Som noget nyt kan rygere gå til rygestop på tværs af kommunerne, og de kan forvente samme høje kvalitet, uanset hvor de deltager. Denne utraditionelle samarbejdsform giver den enkelte ryger mange flere tilbud at vælge imellem. Indsatsen har banet vejen for en generel samarbejdsaftale mellem alle hospitaler og kommuner i Region Hovedstaden om systematisk henvisning af rygere til kommunernes rygestoptilbud.

  • Med den nye henvisningsstruktur er rekruttering til kommunernes rygestoptilbud mere end fordoblet, og effekten af rygestopforløbene i alle kommuner er steget.
  • Indsatsen har skabt mulighed for, at rygere kan gå til rygestop på tværs af kommunerne – det giver den enkelte ryger mange flere tilbud at vælge imellem.
  • Siden starten i 2015 har godt 3.600 borgere været tilmeldt et rygestopforløb i kommunerne. 77 pct. af de, der gennemfører, er røgfri efter forløbets afslutning. 49 pct. er stadig røgfri efter seks måneder.
  • I kommunerne er der sket en opkvalificering af rygestoptilbuddene. Rygestoprådgiverne er efteruddannet, og kapaciteten er øget. Der er udarbejdet en best practise for rådgiverne.
  • Der er lavet en fælles hjemmeside www.udentobak.dk med relevant viden og indgange til alle kommuners rygestoptilbud.
  • Der er aftalt fælles principper og værdier, men samtidig er der stor respekt for den enkelte kommunes autonomi.
  • Indsatsen baserer sig på dokumenteret viden og anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen

ka

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
dkjob
www.mercuriurval.com
Fordi mennesker betyder alt