Social- og Indenrigsministeriet har offentliggjort Socialpolitisk Redegørelse 2019, som giver et overblik over indsatser på socialområdet. Femte kapitel i redegørelsen handler om plejeforældre. Og her finder man tre hovedkonklusioner:
Plejefamilierne bliver ældre og var i 2017 i gennemsnit seks år ældre end i 2000. Samtidig er deres biologiske børn i højere grad flyttet hjemmefra.
Færre har abejde ved siden af, hvilket gør dem mere professionaliserede. I 2017 havde 29 pct. af plejefamilier i par job ved siden af, mens det gjaldt for 44 pct. i 2000.
Tredje konklusion er, at der er store geografiske forskelle, og i Syd- og Vestjylland er der relativt flest. Her er seks ud af 1.000 personer i den erhvervsaktive alder plejeforælder i forhold til en ud af 1.000 personer i og omkring København.
Flere skal anbringes
Redegørelsen kommer også med nye viden om anbragte børn, og de klarer sig dårligere i skolen end deres jævnaldrende, som ikke er anbragte.
Ifølge socialminister Astrid Krag (S) understreger redegørelsen nogle af de temaer, der også var de vigtigste i Mette Frederiksens (S) nytårstale - nemlig at flere børn skal anbringes, og det skal ske tidligere.
- Vi ser alt for mange børn, som får en skæv start på tilværelsen, og det sætter tydelige spor resten af livet. Anbragte børn klarer sig dårligere i skolen, og tidligere anbragte er overrepræsenterede i hjemløsestatistikken. Det skal vi rette op på, så flere får en tryg og stabil opvækst, siger Astrid Krag.
Desuden viser redegørelsen, at kommunerne modtager rekordmange indberetninger om børn og unge. Ifølge forsker Frank Ebsen skyldes det blandt andet Barnets Reform fra 2011, som kom i kølvandet på børnesager fra blandt andet Rebild og Brønderslev. Det har medført, at flere fagpersoner har fået skærpet underretningspligt.
Find hele redegørelsen her.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.