Heunicke kan ikke love sundhedsaftale i år

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) kunne under samråd ikke garantere, at regeringen bliver klar med sundhedsaftale i år. Det vakte bekymring hos udvalgsmedlemmerne.
7. JAN 2020 18.09

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) var tirsdag kaldt i samråd i Folketingets sundheds- og ældreudvalg. Han var indkaldt af Martin Geertsen (V), Liselott Blixt (DF), Per Larsen (K), Lars Boje Mathiesen (NB) og Henrik Dahl (LA), og de bad om at høre ministrenes - og regeringens - ambitioner på sundhedsområdet.

Men da høflighedsfraserne og ønskerne om godt nytår var ovre, gik Venstres Martin Geertsen til ministeren og forlangte svar på, hvordan man undgår, at patienter lander mellem to stole, når de for eksempel udskrives og overgår fra regionalt til kommunalt ansvar.

Magnus Heunicke fremlagde regeringens tre faser for udarbejdelse af en sundhedsaftale. Her skal et holdbart fundament og en åben og inddragende proces med plads til strukturelle forbedringer bane vejen for den tredje fase, som så er indkaldelse til de politiske forhandlinger. Ministeren håber her på en så bred aftale som muligt med alle partier om bordet.

- Jeg har leveret svaret. Med vores ambitioner ser vi de her faser som nødvendige. Nu har vi ansvaret, og vi synes, det grundlæggende fundament er vigtigst. Det er nødvendigt for os med fase et, hvor vi løfter det grundlæggende fundament. Det kan godt lyde lidt langhåret, og det skal jeg være den sidste til at kalde noget, men det er faktisk meget konkret, sagde Heunicke.

- I regeringens første halve år har vi lavet det største løft af sundhedsområdet siden finanskrisen. Det sagde Venstres Stephanie Lose selv, sagde Magnus Heunicke med henvisning til den aftale, regeringen indgik med regionerne sidste efterår.

Og regionerne består. Derudover kommer der 100 flere uddannelsesstillinger til almen medicinstuderende, mens regeringen vil oprette nærhospitaler. Det var cirka det mest konkrete, som Magnus Heunicke kunne sige under samrådet, omend blandt andre Sophie Løhde ønskede et, efter eget udsagn simpelt, ja eller nej til, om regeringen vil blive klar med en sundhedaftale i 2020.

Det spørgsmål lod ministeren stå hen i det uvisse, og derfor kunne man fornemme bekymringen sprede sig blandt udvalgsmedlemmerne - kan vi risikere, at vi skal helt hen i 2021, før der er nyt på sundhedsområdet? 

Det fik Martin Geertsen til at forlade samrådet endnu mere bekymret, end han var inden, afsluttede han. 

 

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
Lundgaard
Nyhedsbrev