ODENSE: Mystikken breder sig, forklaringerne skifter, og politikerne undrer sig i sagen om det aflyste arrangement med en eksil-kinesisk dansetrup på Odenses teater og musikscene, Odeon.
Dansetruppen er en torn i øjet på de kinesiske myndigheder, som jævnligt lægger pres på værter, som huser truppen dannet af kinesiske kunstnere i 2006 i New York i USA. Teatertruppen udspringer af Falon Gong-bevægelsen, der siden 1999 har været forbudt i Kina.
Til dansetruppens store fortrydelse aflyste Odeon uden varsel besøget i april med begrundelsen, at der var foretaget dobbeltbooking på de aftalte datoer, hvor der ifølge Odeon skulle foregå et større arrangement med 'en lokal aktør'. Den forklaring var hverken dansetruppens danske repræsentant eller lokale byrådspolitikere tilfredse med, og det blev ikke bedre af, at TV2 Fyn fandt frem til, at den delvist hemmelige aktør ikke kendte noget til bookningen på de relevante datoer.
Onsdag skiftede Odeon så forklaring igen. Bestyrelsesformand i Odeon, hotelejer m.m. Peter Belling, udsendte en pressemeddelelse, hvor aflysningen begrundes med, at Odeon fremover skal vægte kommercielle fremfor kunstneriske arrangementer.
- Når dansetruppen kom i klemme og fik aflyst en aftale, der ellers var under et døgn fra at blive skrevet under, så hænger det sammen med, at man ønsker at lave om på, hvilke arrangementer man fylder Odeon med. Odeon har haft en overvægt af kunstneriske arrangementer i forhold til kommercielt mere interessante konference-arrangementer. Vi har derfor valgt for resterende ledige dage i 2020 at prioritere til fordel for konferencemuligheder, hedder det i pressemeddelelsen.
Begrundelsen harmonerer selvsagt ikke med Odeons tidligere begrundelse for aflysningen, og det har udløst både undren og vrede hos politikere og dansetruppens danske repræsentant, Benny Brix.
- Det virker fortænkt og meget arrogant. Belling siger, at nu er sagen lukket, underforstået 'I skal ikke blande jer'. Det er et forsøg på at lukke munden på kritikere, og det bare en ny historie, som jeg ikke mener har hold i virkeligheden. Vi kan som arrangører ikke bare acceptere den form for arrogance og skiftende forklaringer, siger han til Fyens Stiftstidende.
Benny Brix er også kritisk overfor, at borgmester Peter Rahbæk Juel (S) i sidste uge afviste at igangsætte en undersøgelse af sagen, men han glæder sig over, at flere partier i byrådet vil tage sagen op via en såkaldt initiativretssag i byrådet den 11. december.
Spørgsmål til ministeren
Nuværende stedfortræder i Folketinget Pernille Bendixen (DF) som onsdag har rejst spørgsmål til indenrigsminister Astrid Krag (S) vedrørende sagen, siger, at den nye begrundelse ikke ændrer på, hvor vigtigt det er at få sagen opklaret.
- Nej, nu har vi så to begrundelser. Og begge kan ikke være rigtige. Det understreger bare endnu mere, at der er behov for at sagen bliver undersøgt til bunds, siger Pernille Bendixen til TV2 Fyn.
Enhedslisten, Dansk Folkeparti og SF forlanger, at Odeon forklarer sig for kommunen, som ejer Odeon.
- Nu skal sagen om Odeon undersøges. Hele det her forløb er ganske utilfredsstillende og sætter Odeons omdømme på spil, og derfor må ledelsen i Odeon ud og forklare sig ordentligt. Det holder ikke, at man bare er klappet i som en østers, siger rådmand Brian Dybro (SF) til TV2 Fyn.
Stabschef i borgmesterforvaltningen Michael Bruhn Frederiksen har tidligere afvist, at forvaltningen skulle have været udsat for pres af den kinesiske ambassade.
Imens undrer redaktionschef og mangeårig kulturredaktør på Fyens Stiftstidende, Peter Hagmund-Hansen, sig over de tilsyneladende nye tider på Odeon og pressemeddelelsen fra Odeons bestyrelsesformand. I sin leder torsdag skriver han blandt andet:
'Den melding fra Belling må oprigtigt talt forbavse mange af de tusinder og atter tusinder af odenseanere, fynboer og danskere, som i de seneste år har besøgt Odeon for at se teaterforestillinger, shows, operaopsætninger, koncerter og alskens andre kulturelle aktiviteter, som Odeon har lagt scener til. Bestyrelsesformandens ord står, indtil det modsatte måtte blive bevist, naturligvis til troende. Men det er alligevel forbløffende, at man har besluttet sig for, at det musik- og teaterhus, som under store omkostninger blev bygget klos op ad det historiske H.C. Andersen-kvarter, fremover skal huse endnu flere businessklædte mænd og kvinder på bekostning af kulturlivet.'
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.