Facere vil ikke indgå aftale med Aarhus alligevel
Foto: Stine Rasmussen, Ritzau Scanpix

Facere vil ikke indgå aftale med Aarhus alligevel

Indsamlernes brancheorganisation vil alligevel ikke være en del af den aftale, der ellers var på plads i Aarhus om at lave zoner, hvor facerne måtte stå.
4. DEC 2019 10.30

AARHUS: I sommer så det ud til, at teknik og miljø i Aarhus, byens cityforening og indsamlerorganisationernes brancheorganisation Isobro kunne nå til enighed om at indrette zoner, hvor de såkaldte facere måtte henvende sig til og hverve folk på gågaden og på torve i midtbyen.

Men nu risikerer de julehandlende alligevel at blive antastet andre steder. Isobro har nemlig meldt ud, at den alligevel ikke vil være en del af aftalen. Den beslutning ærgrer teknik- og miljørådmand Bünyamin Simsek (V), som alligevel står fast på, at der skal findes en løsning.

- Jeg er meget skuffet over, at Isobro alligevel ikke vil være med i en aftale, hvor der også blev taget hensyn til deres medlemmers ønsker. Der er stadig behov for at finde en løsning. Jeg vil derfor undersøge mulighederne for at finde en løsning, som aarhusianerne kan være tjente med, siger rådmanden.

Som et toårigt forsøg var det meningen, at der skulle indrettes ti zoner til facerne, og Isobro var med i forhandlingerne, der skulle have kastet en endelig plan af sig her i efteråret. Dengang så alt ud til at være fryd og gammen, og parterne var så langt som at tage på byvandring, hvor man skulle udpege områderne. 

Derfor er der også både ærgrelse og skuffelse hos Aarhus City Forenings direktør Claus Bech.

- Vi havde faktisk passeret målstregen og var klar til at indvie initiativet, som gavnede både borgere, butikkerne og Isobros medlemmer, siger direktøren.

Isobro arbejder for at skabe de bedst mulige rammer for sine medlemmer, der tæller organisationer som Amnesty, Dansk Flygtningehjælp og Børns Vilkår. I sommer fremhævede daværende generalsekretær i Isobro, Robert Hinnerskov, blandt andet organisationens etiske forpligtelser over for borgerne i forbindelse med forhandlinger med Aarhus Kommune.

- Foreningerne har en grundlovssikret ret til at hverve medlemmer på gaden, så en aftale bygger på en grad af frivillighed, men vi har også fokus på vore etiske regler, som skal sikre, at borgerne får en god oplevelse af medlemshvervningen, sagde han.

I Herning har de handlende også været så trætte af at blive antastet, at kommunen forbød kommercielle gadesælgere. Derfor er det stadig tilladt for velgørende organisationer som Kræftens Bekæmpelse at være tilstede. 

 

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
dkjob
www.mercuriurval.com
Fordi mennesker betyder alt