dkhavenergi
dkvindkraft
dknyt
dksocial
dksundhed
dkindkob
DK Debat
DK Stillinger
Med kultur ud af en langtidssygemelding
Foto: Trapholt

Med kultur ud af en langtidssygemelding

I Kolding viser erfaringer det samme som international forskning: Kultur kan kurere stress og også nedsætte symptomer på somatiske sygdomme.

KOLDING: Tag ni uger fyldt med kultur på biblioteket, musikskolen og kunstmuseet Trapholt og kombiner med langtidssygemeldte med stress. Så har du en succes. Det viser i hvert fald erfaringerne i Kolding.

Her har langtidssygemeldte med stress det seneste år kunnet deltage i projektet Kultur i arbejde. Indsatsen startede på Trapholt, der har udarbejdet metoden siden 2013 med det første pilotprojekt med Kolding Kommune.

Deltagerne deltager i forløb på de tre kulturinstitutioner, og tilbagemeldingerne er meget positive, fortæller forsker ved Aarhus Universitetshospital Psykiatrien, Nicolai Ladegaard:

- Det har meget positiv indflydelse på deltagernes livskvalitet. Det kan vi se på tilbagemeldingerne, og deres egen vurderede arbejdesevne stiger markant. Symptomerne på angst og depression bliver også mindre, siger han.

WHO udgav i november en rapport, hvor 3.000 internationale forskningsresultater indgik, og her var konklusionen den samme. Musik kan nedsætte blodtrykket og hjerterytmen, kunst og farver kan gøre patienter mindre udadreagerende.

 

Abonnenter på kommunen.dk kan læse hele historien her.