Esbjergværket lukker i 2023 afgør Energistyrelsen
Esbjerg Havn med Esbjergværket.
Foto: Jens Christian Top, Ritzau Scanpix

Esbjergværket lukker i 2023 afgør Energistyrelsen

Der har været kold luft i striden om varme mellem Ørsted og Esbjerg, Varde og Fanø kommuner, men Energistyrelsen har nu afgjort sagen.
29. OKT 2019 12.30

ESBJERG / VARDE / FANØ: Energistyrelsen har givet Ørsted tilladelse til at lukke Esbjergværket, der leverer varme til borgerne i Esbjerg, Varde og Fanø, i 2023. Det bliver dermed den foreløbige ende på striden mellem kommunerne og Ørsted.

Ørsted havde tidligere varslet en lukning af den kulfyrende forsyning i 2022 som en del af sin strategi for at blive fri af kul. De berørte kommuner mente dog, at denne tidsfrist var for kort til at kunne nå at etablere en ny varmeforsyning, og at det dermed ville sende 25.000 varmekunder ud i kulden. Kommunerne havde i stedet søgt at opretholde den kulbaserede drift frem til april 2024. 

Energistyrelsen har nu afgjort, at Ørsted kan tage værket permanent ud af drift 1. april 2023. Energistyrelsen vurderer, at der er kapacitet til at sikre varme til borgerne, hvis foråret 2023 skulle blive koldt. 

Ørsted har fortsat forsyningspligten for fjernvarmen i det berørte område, mens kommunen ifølge varmeforsyningsloven har pligt til at udføre en planlægning for varmeforsyningen. 

Forsyningsselskabet Din Forsyning har allerede meldt planer ud for nye bæredygtige energikilder til at sikre fjernvarmen såsom havvandsvarmepumper, fliskedelanlæg og spids- og reservelastanlæg, der skal tages i brug i løbet 2023. 

Ifølge Altinget tager hverken Ørsted eller Din Forsyning Energistyrelsens beslutning som en sejr, og at Din Forsyning går i tænkeboks. 

 

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
Lundgaard
Nyhedsbrev