194 byrådsmedlemmer har været på orlov med løn siden KV17

Indenrigsminister Astrid Krag (S) vil se på orlovsreglerne sammen med KL og Danske Regioner.
28. OKT 2019 6.14

194 byrådsmedlemmer har været på orlov med løn i indeværende valgperiode, som begyndte 1. januar sidste år. Det har betydet en ekstra udgift til kommunerne på mere end ti mio. kr., fordi en orlov udløser indkaldelse af en stedfortræder, som så også skal have løn.

Omfangen fremgår af en kortlægning, som DR har lavet af den orlovsordning, som gælder for byrådsmedlemmer.

Grundlæggende kan politikerne få orlov med løn i tre eller ni måneder. Tre måneders orlov bliver givet til ferie, studier, travlhed på arbejde eller andre ting. Ni måneder er ved sygdom og barsel. I begge tilfælde kræver en orlov godkendelse fra de øvrige medlemmer i byrådet.

Michael Christiansen, der blandt andet er tidligere departementschef, var formand for den kommission, der i 2016 undersøgte politikeres løn-, pensions- og arbejdsvilkår. Han synes, det er fint, at de lokale politikere kan tage orlov. Men det skal kun være med løn, hvis det er relevant i forhold til arbejdet i byrådet.

- Jeg synes bestemt ikke, man skal begrænse mulighederne for orlov, men man skal ikke betale for en orlov, når den ikke har nogen som helst betydning for kommunen, siger Michael Christiansen til DR.

De regler og love, som bestemmer lønnen til byrådspolitikerne, hører under Indenrigsministeriet, og her indenrigsminister Astrid Krag (S) ikke overrasket over, at orlovsordningen til byrådspolitikere skaber debat. Derfor er hun i gang med at se reglerne efter i sømmene.

- Jeg har sat gang i et arbejde sammen med Danske Regioner og KL for at kigge de her regler igennem og se, om vi kan gøre noget, så vi får strammet op på den del. Det er noget, jeg regner med, at vi kan konkludere på relativt snart, siger hun til DR.

Orlovsordningen kom i fokus tidligere i år, da Københavns teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL) gik på sygeorlov med løn, efter ay en fest i en hendes lejlighed endte med en anmeldelse om voldtægt mod en af festens deltagere. Siden skabte det debat, da byrådsmedlem Camilla Fabricius (S) tog orlov med løn fra Aarhus Byråd, efter at hun blev valgt til Folketinget.

Ritzau

 

Se flere stillinger
Nyhedsbrev