Meld-sag overdrages til Bagmandspolitiet
Morten Messerschmidt taler ved grundlovsarrangement i Frederikssund i 2017.
Foto: Ida Guldbæk Arentsen, Ritzau Scanpix

Meld-sag overdrages til Bagmandspolitiet

Politiet i Danmark skal nu se på sag om Meld og Feld, som Morten Messerschmidt (DF) i en periode var formand for.

Meld og Feld, som havde medlemmer af DF i bestyrelsen og i en periode Morten Messerschmidt som formand, har ulovligt kanaliseret EU-midler for 4,4 mio. kr. til forskellige aktiviteter til skade for EU-Parlamentet.

Det konkluderer EU's svindeljægerkontor, Olaf, efter fire års efterforskning af Meld, der var en delvist EU-støttet politisk alliance, og den tilhørende fond Feld.

- Olaf har fastslået, at der har været et ulovligt, uregelmæssigt og uberettiget pengeforbrug af Meld og Feld og deres medlemmer, siger talskvinde Jana Cappello hos Olaf til Ritzau.

Sagen overdrages nu til Bagmandspolitiet i Danmark, bekræfter talskvinden.

- Olaf har også sendt efterforskningsrapporten til de kompetente juridiske myndigheder, så de kan følge op, siger Jana Cappello.

Efterforskningen af Meld og Feld omfatter aktiviteter i flere EU-lande og andre partier end DF. Olaf har også været i kontakt med myndigheder i Italien og Grækenland. Lidt under en fjerdedel af beløbet er allerede tilbagebetalt, hedder det i rapporten. Olaf afslutter sagen med en anbefaling om tilbagebetaling til EU-Parlamentet. 

Efterforskningen blev indledt i december 2015. Sagen har ifølge Olaf været 'meget kompleks'.

- Det skyldes blandt andet antallet af lande, som Meld og Feld var aktive i, men også antallet af personer, som blev efterforsket, og bredden af de aktiviteter, som har krævet verificering, siger talskvinden.

Ser frem til afklaring
Sagen overdrages nu til Bagmandspolitiet efter fire års efterforskning. Det ser Morten Messerschmidt (DF), en af hovedpersonerne i sagen qua hans tidligere stilling som formand i Meld, frem til.

- Det har været en vanvittig periode at gå og skulle få en afklaring. Jeg er glad for, at sagen nu kommer videre, og at dansk politi tager den herfra.

- Jeg har langt større tillid til dansk politi end til det cirkus, som vi har været udsat for fra Olafs side, siger Morten Messerschmidt.

Han mener fortsat ikke, at der er foregået noget strafbart i brugen af pengene fra EU til aktiviteter i Dansk Folkeparti.

- Der er ikke noget nyt i forhold til vores opfattelse af, hvad der er sket. Vi har en klar forventning om, at der ikke kan findes noget strafbart i den måde, vi har brugt pengene på.

- Hvis der er nogle penge, EU gerne vil have tilbage, så har vi været klar til det de seneste tre år. Vi vil sådan set bare gerne have det her afklaret, siger Morten Messerschmidt.

Ritzau

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
Lundgaard
Nyhedsbrev