dkhavenergi
dkvindkraft
dknyt
dksocial
dksundhed
dkindkob
DK Debat
DK Stillinger
Nyt it-system til valg koster Nyborg tæt på en million kroner
Det nye digitale system kommer ikke til at betyde, at borgere kan lægge papir og blyant fra sig. De får stadig stemmesedlen i hånden ved valg efter 2020.
Foto: Joachim Ladefoged, Ritzau Scanpix

Nyt it-system til valg koster Nyborg tæt på en million kroner

Når kommunerne skal finde penge til et nyt valg-it-system vil det koste Nyborg 848.000 kr. med de nuværende valgsteder. Lukning af over halvdelen af dem kan komme på tale.

NYBORG: 848.000 kr. i engangsbeløb og en årlig udgift på 116.500 kr. Så meget vil det koste Nyborg Kommune at implementere det nye digitale valgsystem, der skal erstatte KMD Valg og træde i kraft i 2020, og som skal gøre valghandlingen administrativt nemmere for kommunerne at håndtere.

Derfor drøfter byrådet og økonomiudvalget som nogle af landets første i øjeblikket, hvordan de skal forholde sig til de økonomiske konsekvenser af det nye system. Overvejelsen er blandt andet, om man skal til at lukke ni valgsteder, fordi det nye system simpelthen bliver for dyrt med det nuværende antal.

I så fald vil kommunen gå fra 13 til fire valgsteder, og så vil omkostningerne nogenlunde kunne holde sig inden for det eksisterende budget, fremgår det af dagsordenen til et kommende byrådsmøde. Pengene skal blandt andet gå til it-udstyr som printere og scannere, sikkert og effektivt internet, bærbar til udstedelse af valgkort og installation.

Opkrævning starter juli 2020
Byrådet er dog enige om, at lukning af valgsteder ikke reelt er en mulighed.

- Vi har 13 valgsteder, og dem fastholder vi, fordi man i hele kommunen skal kunne gå til et valgsted. Selvom det bliver dyrere, så har vi sagt, at demokratiet har nogle omkostninger, siger borgmester Kenneth Muhs (V) til TV2 Fyn.

Alligevel har kommunens it-afdeling regnet på, hvad det vil koste at skære de ni steder fra. Beregningen lyder således: Hvis man fastholder de nuværende 13 valgsteder og vælger en Android løsning til valgborde, vil engangsudgiften i alt være 848.000 kr. og de årlige udgifter være 116.500 kr.

Hvis man derimod skærer ned til fire store valgsteder og vælger en Android løsning til valgborde, vil engangsudgiften i alt være 187.700 kr. og de årlige udgifter være 38.800 kr.

Og det får MF'er og kommunalbestyrelsesmedlem i Assens, Jens Henrik Thulesen Dahl (DF), til at gå til social- og indenrigsminister Astrid Krag (S). Ifølge ham bør det ikke være kommunerne, der skal betale for det nye system.

- Når man hører fra Nyborg, at det skal koste en million, synes jeg ikke, det er en rimelig udgift at pålægge kommunerne. Så mener jeg, at man fra indenrigsministeriets side må finde midler til at gøre det, siger han til TV2 Fyn.

Det nye system kommer med følgende syv optimeringer:

  • Ny teknologi, øget brugervenlighed
  • Digitale valglister
  • Standardskabeloner til opsætning af stemmesedler
  • Masseudskrivning af følgebreve til brevstemme i eget hjem 
  • Tidligere tilkøbsløsninger bliver standard
  • Elektronisk indberetning af valgresultater
  • Mulighed for tredjeparter at koble sig på systemet

Kilde: Sagsfremstilling til byrådsmøde i Nyborg d. 27. august 2019