
Hver dag sidder tusindvis af buspassagerer i hovedstadsområdet fast i trafikken. Den stigende trængsel på vejene påvirker nemlig også den kollektive bustrafik, som de fleste steder kører på de samme veje som privatbilerne.
Trængslen går især ud over passagererne i de travle A-busser. Det samfundsøkonomiske tab løber op i to mia. kr. om året, viser en trængselsrapport, som Cowi har lavet for Movia og Dansk Industri i fællesskab.
- Hver eneste dag bliver buspassagerne tilsammen forsinket med 23.400 timer, og forsinkelserne stiger, kan vi se. Forsætter udviklingen, risikerer vi, at flere vælger den kollektive trafik fra, hvilket igen fører til mere trængsel på vejene, hvis disse i stedet kører alene i egen bil. Det er et klart signal til beslutningstagerne om at sikre, at busserne kan komme frem, siger Michael Svane, branchedirektør i DI Transport.
I perioden fra 2010 til 2018 er trængslen for busserne i hovedstadsområdet steget med 17 pct. Tilsvarende offentliggjorde Vejdirektoratet i marts 2019, at biltrængslen er steget med 25 pct. fra 2010 til 2016. Trængslen er især steget i det centrale København, hvor A-busserne dagligt sidder fast i trafikken.
MG
Trængselsrapporten
- Baseret på 1,7 mio. målinger fra Movias tællebusser.
- Baseret på data fra januar og marts hhv. 2010 og 2018.
- Dækker over det gamle HUR-område (lig hovedstadsområdet)
Den viser blandt andet følgende:
- Bussernes forsinkelse i hovedstadsområdet stiger med 17 pct. fra 2010-2018
- Trængslen opgøres på tre niveauer (hhv. ubetydelig, stor og kritisk trængsel), og der ses særligt en stigning i den kritiske trængsel – altså de situationer, hvor trafikken nærmest sander til.
- Den største stigning i trængsel ses på A-busser i København, hvor passagerne samlet oplever en øget forsinkelse på 50 pct.
Læs hele trængselsrapporten her.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.