dkmedier
dkindkob
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
doi

Dårlig betalingsevne hos samlever tæller ikke med i rådighedsbeløb

Fraværet af forsørgelsespligt betyder også, at en vurdering af den enes økonomi ikke tager hensyn til den andens.
17. JUL 2019 11.00

En samlevers betalingsevne eller mangel på samme har ikke betydning for, hvordan en pensionists rådighedsbeløb og dermed et eventuelt personligt tillæg beregnes, fastslår Ankestyrelsen i en principafgørelse. Samlevende har ikke pligt til at forsørge hinanden, og denne ikke-pligt betyder modsat, at der i vurderingen af den enes økonomi ikke tages hensyn til den andens.

Afgørelsen udgør en opdatering af principperne, for hvilke udgifter der enten helt, halvt eller slet ikke skal tælles med ved beregning af personligt tillæg til pensionister under hensyn til deres egen og en ægtefælles eller samlevers økonomi. Den nye principafgørelse afløser i alt tre tidligere principafgørelser og er direkte foranlediget af en opfordring fra Folketingets Ombudsmand til netop at se på praksis for økonomisk rådighedsberegning i sager om personligt tillæg for førtidspensionister og folkepensionister.

Den nye principafgørelse fastlægger i detaljer, hvordan man beregner det rådighedsbeløb, der er afgørende for, om en pensonist er berettiget til personligt tillæg - herunder også hvordan en ægtefælles eller samlevers økonomi skal indgå i udregningen under hensyn til forskellen mellem om der er gensidig forsørgelsespligt eller ej.

Principafgørelsen er truffet i baggrund af en konkret sag, som Ankestyrelsen allerede tidligere har afgjort, men altså genoptaget på baggrund af Ombudsmandens henvendelse. Styrelsen når i anden omgang til samme resultat som ved den første afgørelse, og i øvrigt de samme som kommunen var nået til, nemlig at den pågældende pensionist ikke kan betragtes som vanskeligt stillet og derfor ikke berettiget til personligt tillæg.

Det fremgår af sagsbeskrivelsen, at pensionistens rådighedsbeløb var tilstrækkeligt til at dække udgifter til personlige fornødenheder, og at hendes samlever må 'forventes at bidrage til husleje og øvrige fælles boligudgifter', idet det ikke udtrykkeligt specificeres om det faktisk sker. Det anføres dog, at samleverens 'indtægter og muligheder for at afholde udgifter' ikke spiller ind i vurderingen af pensionistens økonomiske forhold, og at nettoboligudgiften derfor ifølge fast praksis er delt ligeligt mellem parterne ved beregningen af rådighedsbeløbet.

 

Se Ankestyrelsens principafgørelse.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dknyt.dk/artikel/drlig-betalingsevne-hos-samlever-taeller-ikke-med-i-rdighedsbelb

GDPR