Partiledertaler med Dannebrog og andre himmelfænomener
Foto: Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix

Partiledertaler med Dannebrog og andre himmelfænomener

OVREFRA Efter alle partilederne talte ingen om vejret. Men så gjorde det selv noget ved det.

BORNHOLM: 800 års dagen for Dannebrogs fald fra himlen lidt længere østpå end Bornholm satte naturligt sit præg på lørdagens partiledertaler, der var overladt til de de resterende tre af de blå partier. Men også af andre grunde blev der i dagens løb mere end én gang skævet til himlen.

De Konservatives partileder Søren Pape Poulsen lagde ud med give et nyt twist den sit partis klassiker om ‘borgerlige stemmer der arbejder’, nemlig ved at henvise til de 137 års erhvervserfaring, som de fem nye K-folketingsmedlemmer har tilsammen. De borgerlige stemmer arbejder også, inden de bliver valgt, konstaterede han.

Den konservative fremgang kunne ganske vist ikke forhindre at ‘den borgerlige regering gik til grunde’, men Søren Pape Poulsen glædede sig i stedet over at valget demonstrerede hvordan ytringsfriheden lod ekstremister udstille sig selv, så de ikke blev valgt. En slags national glæde i forlængelse af fejringen af Dannebrog, hvis fald fra himlen Søren Pape Poulsen refererede til som en smuk myte.

Hos Dansk Folkeparti var Søren Espersen derimod fast i troen på ‘det himmelsendte banner’ under opvarmningen til næste partiledertale af Kristian Thulesen Dahl, der forsøgsvis mente, at DF måske alligevel trods mandattab havde vundet en slags sejr ved folketingsvalget. Nemlig ved at partiets politik er overtaget af andre, og ‘partiet er jo ikke et formål i sig selv, hvis andre fører vores politik’.

Han lignede dog en, der absolut ikke mente det, og han konkluderede da også at der stadig er brug for Dansk Folkeparti. Ikke nogen stor overraskelse, og det var det heller ikke, at han lod Mette Frederiksen ‘vide at vi holder øje med jer’.

Dannebrog satte også sit præg på lørdagens sidste partiledertale, der egentlig ikke var det, idet Venstres partileder Lars Løkke Rasmussen også fortsat er statsminister og i den egenskab bundet af officielle pligter ved fejringen af de 800 år. I stedet havde partiet sendt sin næstformand Kristian Jensen, som derved enten fik en forsmag på en mulig fremtidig formandspost, eller også var det bare det tætteste han kommer på at blive partileder.

Næsten symbolsk faldt de første tunge dråber samtidig med de første ord på scenen, og mens Søren Pind og Bertel Haarder sang sig gennem sidstnævntes lejlighedssange optrappede vejret til slagregn, før torden og lynild til sidst fik arrangørerne til at stoppe talen af sikkerhedsgrunde. Midt i en sætning.

Himmelfænomener skal man have respekt for, uanset arten.

 

Under Folkemødet har dknyt rapporteret dagligt 'ovrefra''. Læs eller genlæs tidligere klummer:

 

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
Lundgaard
Nyhedsbrev