
Med de personlige stemmer talt op mandag aften så de 14 danske pladser i Europa-Parlamentet ud til at være afklaret, efter spændingen var trukket ud til langt hen på dagen.
SF's politiske ordfører, Karsten Hønge, valgte mandag at frasige sig det mandat til Europa-Parlamentet, som han med 19.687 personlige stemmer ellers blev valgt til. Karsten Hønge vil imidlertid hellere genvælges til Folketinget, hvor han ved valget 5. juni er opstillet i Fyns Storkreds.
Hans mandat i Europa-Parlamentet går i stedet til 21-årige Kira Marie Peter-Hansen, der skal supplere SF's 74-årige europæiske stemmesluger, Margrete Auken.
Venstres Linea Søgaard-Lidell må væbne sig med tålmodighed. Hun har fået det 14. danske mandat til Europa-Parlamentet, men hun tiltræder først, når Storbritannien endegyldigt har vinket farvel til EU.
Morten Løkkegaard (V) blev den store vælgermagnet til søndagens europarlamentsvalg med 207.558 stemmer. Længe så det ellers ud til, at det blev partifællen Søren Gade (V), der trak de fleste vælgere, på trods af at Gade var nummer fire på Venstres opstillingsliste. Han må dog nøjes med en andenplads med 201.626 stemmer.
Her er de 14 nyvalgte til parlamentet:
Morten Løkkegaard, Venstre
Tidligere vært på TV-Avisen, der har siddet i Europa-Parlamentet ad to omgange. Blev ikke valgt ind ved seneste valg, men genindtrådte, da Venstres parlamentsmedlem Ulla Tørnæs i 2016 blev kaldt hjem til en ministerpost. Valgets topscorer med 207.558 stemmer.
Søren Gade, Venstre
Tidligere forsvarsminister og tidligere administrerende direktør i Landbrug & Fødevarer. Blev sammen med Løkkegard valgets store stemmesluger med mere end 200.000 personlige stemmer. Har næsten fået halvdelen af alle afgivne stemmer i sin hjemby, Holstebro.
Asger Christensen, Venstre
Den 61-årige landmand fra Kolding fik et forrygende valg med over 30.000 personlige stemmer og blev valgt ind som Venstres tredje mandat. Han stillede også op i 2014, hvor han fik 14.709 personlige stemmer, hvilket rakte til en post som andensuppleant. Han er medlem af byrådet i Kolding.
Linea Søgaard-Lidell, Venstre
32-årig uddannet journalist. Bosat i København og arbejder med kommunikation i Vækstfonden. Har tidligere arbejdet ved den danske EU-repræsentation i Bruxelles. Hun får først sin plads, når Storbritannien er udtrådt af EU.
Jeppe Kofod, Socialdemokratiet
Partiets 45-årige spidskandidat, Jeppe Kofod, er genvalgt med over 188.000 personlige stemmer. Kofod er i Europa-Parlamentet fungerende næstformand for Gruppen for Det Progressive Forbund af Socialdemokrater.
Christel Schaldemose, Socialdemokratiet
Fynsk veteran i Europa-Parlamentet, hvor hun siden 2006 især har været en stemme for forbrugernes rettigheder. Hun fik over 65.000 personlige stemmer.
Niels Fuglsang, Socialdemokratiet
Den 33-årige aarhusianer fik Socialdemokratiets tredje mandat med over 29.000 stemmer. Han kender i særdeleshed EU-stoffet, da han har arbejdet for Socialdemokratiet som rådgiver i Europa-Parlamentet, som kampagneleder og med partiets nye principprogram.
Morten Helveg Petersen, De Radikale
Spidskandidaten Morten Helveg Petersen (52 år) er genvalgt. Han har siddet i EU-Parlamentet siden 2014 og tidligere i Folketinget. Forlod Folketinget i 2009 efter at have tabt den interne kamp om at blive partiets næstformand til den nuværende leder, Morten Østergaard.
Karen Melchior, De Radikale
38-årig jurist. Har tidligere arbejdet både i Udenrigsministeriet og flere steder i udlandet. Taler blandt andet flydende fransk, hvilket er en fordel i EU-sammenhæng. Var også opstillet ved det seneste valg til Europa-Parlamentet og Folketinget uden at komme ind.
Margrete Auken, SF
Valgets 'grand old lady' er 74 år og har tidligere siddet 20 år i Folketinget. Hun er uddannet teolog, tidligere præst og har været medlem af Europa-Parlamentet siden 2004, hvor hun blandt andet er næstformand i Delegationen for forbindelserne med Palæstina.
Kira Marie Peter-Hansen, SF
Den 21-årige studerende bliver det yngste af Danmarks EP-medlemmer. Hun studerer økonomi, men har på forhånd sagt, at hun vil sætte sit studie på pause, hvis hun skulle blive valgt ind. Hun får SF's andet mandat i parlamentet, da Karsten Hønge, som fik flere personlige stemmer, har valgt at beholde sit mandat til folketingsvalget 5. juni.
Peter Kofod, Dansk Folkeparti
Blev valgt ind i Folketinget ved seneste valg i 2015 og har fungeret som partiets retsordfører. Han bliver ofte sammenlignet med Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, og har derfor i flere medier fået tilnavnet 'Mini Tulle'. Kofod tager partiets ene plads for næsen af vennen Anders Vistisen, der trods sin erfaring fra Europa-Parlamentet ikke kommer ind.
Pernille Weiss, De Konservative
Afløser tidligere vicestatsminister Bendt Bendtsen. 51 år, uddannet sygeplejerske, leder og sexolog og har været selvstændigt erhvervsdrivende i en årrække. Har været opstillet til Folketinget uden dog at komme ind.
Nikolaj Villumsen, Enhedslisten
Sit partis første medlem af Europa-Parlamentet, da Enhedslisten ikke tidligere har opstillet kandidater. 36 år og bachelor i historie. Har siddet i Folketinget siden 2011, hvor han blandt andet har været forsvars- og udenrigsordfører.
Ritzau/MG
Se de 14 nye Europa-parlamentarikeres personlige stemmetal her
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.