dkmedier
dkindkob
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
doi

Randers udtænker klimasikring for EU-kroner

Tre mio. kr. fra EU gør det muligt for Randers at udtænke en løsning mod stormflod.
26. MAJ 2019 19.30

RANDERS: Mens politikerne lige nu er godt i gang med at debattere CO2-reduktioner, der skal bremse klimaforandringerne, så hjælper EU-kroner flere danske byer med at tilpasse sig den virkelighed, som byernes borgere allerede sopper i. Det skriver DR Østjylland.

Randers Fjord er et af de ti steder i Danmark, der ifølge Kystdirektoratet er mest truet af at blive oversvømmet. Når vandet står højt, går det især ud over trafikken i havneområdet, den lokale lystbådehavn og kolonihaveområder langs fjorden. Derfor kræver det løsninger med diger, som kan skærme byen mod stormflod.

EU-pengene falder på et tørt sted i byen, siger projektleder for klimasikringen Mia Rix fra Randers Kommune.

- Det giver os lov til at være grundige og bruge tid, energi og kloge menneskers gode ideer til at finde de gode løsninger, der giver mest mulig værdi for byen, forklarer hun til DR Østjylland.

Randers har fået tre mio. kr. af EU til at finde frem til en gennemtænkt løsning. Randrusianerne har været med til at komme med gode ideer til et dige, der ikke kun er nyttigt, når der er oversvømmelse, men også kan være med til at gøre Justesens Plæne ned mod Gudenåen til et endnu dejligere sted at være.

Det er nemlig ekstremt vigtigt at tænke sig om, før kommunen for eksempel gemmer Gudenåen, der løber gennem Randers, væk bag et betondige, siger Mia Rix.

- Hvis man nu tog hovedet under armen og bare ville beskytte byen, så kunne man bygge en to en halv meter mur. Det ville være helt forfærdeligt, da det ville skærme byen fra vandet, og det er det modsatte af, hvad vi gerne vil.

Concito savner nationale midler
EU støtter 24 klimatilpasningsprojekter i Region Midtjylland med 52 mio. kr, men det kniber med den nationale interesse for at hjælpe Randers og mange andre kommuner, der har brug for dæmninger mod stormflod og skybrud.

Det er urimeligt, at den nationale interesse er så lav, mener international chef i den grønne tænketank, Concito, Jarl Krausing:

- Det kan være dødsvært for kommunerne at løfte den her dagsorden, fordi den er så kompleks og kræver store kompetencer og typisk en masse penge, siger han.

Jarl Krausing efterlyser, at både nationale og EU-politikere sikrer meget mere med penge og viden.

- Vi har et nationalt ansvar med at sikre egen kystlinje og territorie, men EU har også en rolle i at fremme erfaringsudveksling mellem EU-lande, så der bør helt klart være plads til begge myndigheders rolle, siger han til DR Østjylland.

Det er endnu ikke afklaret, hvem der skal betale for klimasikringen ved Randers, når der er en løsning på plads.

ka

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dknyt.dk/artikel/randers-udtaenker-klimasikring-for-eu-kroner

GDPR