Valgplakater må ophænges på master til vejbelysningen, vejtræer, hegn, master til brug for elforsyning samt indretninger fæstnet i jorden, der har til formål at fremvise valgplakater. Vejlovens §84, stk.2<br />Foto: Martin Frøland, Ritzau Scanpix
'Valgplakater må ophænges på master til vejbelysningen, vejtræer, hegn, master til brug for elforsyning samt indretninger fæstnet i jorden, der har til formål at fremvise valgplakater.' Vejlovens §84, stk.2
Foto: Martin Frøland, Ritzau Scanpix

Når kampen på valgplakater også bliver et kommunalt anliggende

16. maj 2019, 11:08FV19
NEDTÆLLING DAG ÷20. Lokalt tilpassede valgplakatregler og et lavpraktisk forsøg til påvisning af valgplakaters effekt.

Trakasserier om valgplakater hører valgkampe til. Konkurrerende partier og kandidater flytter lidt på hinandens plakater for selv at komme til, plakater bliver hængt for lavt eller for tidligt, og når vi kommer så langt, kommer vi også til at høre om plakater, der ikke bliver taget ned til tiden. Alt det hører til i den mere uskyldige ende.

Værre er det organiserede hærværk, som Nedtællingen rundede i går, men i Rødovre har erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) ifølge sig selv haft en variant af den oplevelse, idet kommunen 'har hevet alle mine plakater ned fra træerne med henvisning til, at man ikke må hænge plakater op på vejtræer', fortæller han til Rødovre Lokalnyt. Med den afgørende tilføjelse:

- Men det må man altså godt. Det nytter ikke noget, at vi på landsplan har vedtaget nogle fælles retningslinjer, for hvor man må hænge plakater, og så tror Rødovre Kommune, at de bare kan lave deres egne, siger Rasmus Jarlov til lokalavisen.

Fra kommunen lyder forklaringen til dknyt imidlertid, at de 'egne regler' er en gentleman agreement mellem partierne lokalt, og at miseren skyldes et internt konservativt kommunikationssvigt. Jarlov tager da også det hele afslappet og vil ikke klage, siger han.

Nyheder om valgplakatproblemer ledsages altid af bemærkninger om, at plakterne er grimme og spild af penge og burde være forbudt, og i Nordsjælland har en anden konservativ, Erik Lund, taget konsekvensen og samtidig anstillet et lavpraktisk forsøg til afprøvning af, om valgplakater overhovedet har nogen effekt. Han sætter ikke nogen op, simpelthen.

Den tidligere Allerød-borgmester og nuværende byrådsmedlem 'kender mine personlige stemmetal fra de seneste to kommunalvalg, de seneste to regionsrådsvalg samt det seneste folketingsvalg', forklarer han, og når stemmerne er talt op efter FV19, vil resultatet for Erik Lunds vedkommende 'vise om mit fravalg af valgplakater giver mig et dårligere eller bedre valg end tidligere'.

Foruden det oplysende udkomme af forsøget indebærer det også, at Erik Lund sparer besværet ved både at sætte plakaterne op og tage dem ned. Hvad de sidste angår har flere kommuner, blandt andre Aarhus og Herning og nu senest Varde og Tønder, dispenseret fra nedtagningsfristen for EP19-valgplakater, som er 3. juni, to dage før FV19. Mon ikke de fleste andre kommuner vil følge i samme spor, så begge hold valgplakater de fleste steder kan komme ned samtidig.

Der er 20 dage tilbage til valgdagen, og 28 dage tilbage til valgplakaterne skal være nede.

 

dknyt tæller dagligt ned til valgdagen. Læs eller genlæs de første nedtællinger:
DAG ÷28. En syg start på valgkampen og en uventet fransk præsidentfavorit
DAG ÷27. I virkeligheden burde man slet ikke skrive det her. Og så alligevel
DAG ÷26. Først nu når vi til det der plejer at være valgkampstart: Plakaterne
DAG ÷23. Jernbanedrift, kønsdrift og sygdom som hver mands herre
DAG ÷22. Grin og græmmelser, plakatkrige og valgvideo med special effects
DAG ÷21. En politikers fødselsdag, og så en fødselsdag der sørger for godt vejr

Nedtællingen fortsætter på mandag.

 

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
dkjob
www.mercuriurval.com
Fordi mennesker betyder alt
Stillinger fra dkjob

Se alle aktuelle stillinger

Ritzau
Mest læste
Pressenævnet