Under tre år tilbage: Mere jagt på nye spidskandidater til KV21
Ken Kristensen - Venstres nye spidskandidat i Køge.

Under tre år tilbage: Mere jagt på nye spidskandidater til KV21

Følg udviklingen i Venstre i Køge, Roskilde og Svendborg - og Socialdemokratiet i Gribskov og Kolding.
5. APR 2019 9.00
TEMA: KV21

For tiden er der stor opmærksomhed om folketingsvalget, men i de kommunale politiske baglande tænkes der også langsigtet - frem mod KV21. Det gælder ikke mindst, hvor slagne spidskandidater fra de store partier har valgt at trække sig tidligt i byrådsperioden, så der er god tid for partiforeningerne til at køre nye folk i stilling.

Det gælder blandt andet i Køge, hvor Venstre med seks ud af 27 pladser blev største borgerlige parti ved KV17, der bragte Marie Stærke (S) tilbage til en ny periode som borgmester, efter den fra 2014-2017 lå hos Flemming Christensen (K).

Venstre stillede ved KV17 med Mette Jorsø som ny spidskandidat efter den tidligere stemmesluger Palle Svendsen, hvem det aldrig lykkedes at blive borgmester. Man skal tilbage til den daværende Skovbo Kommune, der i 2007 blev sammenlagt med S-dominerede Køge, for at finde en V-borgmester - nemlig Ole Hansen (V), der til gengæld var det fra 1982-2007.

Nu har Venstre valgt 46-årige Ken Kristensen som ny spids. Han blev nyvalgt ved KV17 med femteflest personlige stemmer - næstflest i Venstre efter Jorsø - men har hurtigt gjort karriere, så han nu er gruppeformand, oplyser Sjællandske.

Hvis vi bliver ved Venstre, så er de lokale organisationsfolk i Svendborg for tiden ude efter en afløser til Lars Erik Hornemann (V), der i to omgange har været borgmester og ved KV17 blev slået af nuværende borgmester Bo Hansen (S). 

V-formand Ulla Larsen har ifølge Fyens Stiftstidende kunnet berette, at de første fire i den seks politikere store V-gruppe helt har afvist at blive spids, at Per Nykjær Jensen kun afviser '90 pct.', og at Mette Kristensen lige nu vælger at prioritere sit firma. Tre tidligere V-formænd bistår bestyrelsen i jagten, der også rummer folk uden for byrådet.

Efter uafbrudt S-styre siden 1970 i den gamle værftsby kom Hornemann til som borgmester i den sammenlagte kommune fra 2006-2009, og efter en socialdemokratisk periode med Curt Sørensen (S) fra 2010-2013 igen fra 2014-2017.

Ny S-spids i Gribskov
I Roskilde afløser 55-årige Jette Tjørnelund nu Bent Jørgensen som spidskandidat i Venstre. Jørgensen var spids ved både KV13 og KV17. Tjørnelund er nyvalgt i den seks politikere store byrådsgruppe og har været gruppeformand i nogle måneder.

I Roskilde er S absolut dominerende med 16 pladser i det 31 mand store byråd og Joy Mogensen for bordenden.

I Gribskov skal Socialdemokratiet finde ny spids, da den hidtidige helt har forladt partiet. Tidligere viceborgmester Bo Jul Nielsen bekendtgjorde sin nye status som løsgænger i marts og henviste som begrundelse lidt kryptisk til partiets struktur med to lokale partiforeninger.

Bo Jul Nielsen, der ved KV17 var spids for tredje valg i træk, fik da tredjeflest personlige stemmer - efter den afgående borgmester Kim Valentin (V) og den nye borgmester Anders Gerner Frost (nytgribskov). S-gruppen er i denne periode reduceret fra fem til tre, da også Betina Sølver er blevet løsgænger.

I Kolding var Christian Haugk S-spids både ved KV13 og KV17 - hvor borgmesterposten ved begge valg gik til Jørn Pedersen (V), så partiet skal finde sig en ny frontfigur. Haugk forlod allerede i februar 2018 byrådsarbejdet i Kolding, da han blev chef i Haderslev Kommune.

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
dkjob
www.mercuriurval.com
Fordi mennesker betyder alt