Cheminova-giftdepoterne kan renses - prisen er ukendt
Harboøre Tange - høfde 42.
Foto: Henning Bagger, Ritzau Scanpix

Cheminova-giftdepoterne kan renses - prisen er ukendt

Regionen har afsat 38 mio. kr. Regeringens udspil afsætter 500 mio. kr. over ti år til deling mellem ni generationsforureninger.
4. MAR 2019 13.48
TEMA: Generationsforureninger

MIDTJYLLAND: Forsøgsresultater viser nu, at det er muligt at rense den store generationsforurening ved Høfde 42 ved Harboøre, skriver DR Midt & Vest.

- Det er lykkedes os at fjerne alle pesticiderne, og vi har fjernet 99,5 pct. af kviksølvet, så vi er rigtig godt tilfredse, siger Søren Eriksen, der kemiingeniør hos Krüger A/S og har været med til selve oprensningen.

Depotet ligger på stranden helt ud til Vesterhavet, og de første giftige stoffer fra kemifabrikken Cheminova blev med statens godkendelse deponeret tilbage i 1957. Det betyder, at jorden i dag indeholder store mængder pesticider samt kviksølv – og er hegnet ind og lukket for offentligheden på grund af sundhedsfare. Men nu kan en løsning være et skridt nærmere.

Sandet før oprensningen er brunt af giftige stoffer og kviksølv, mens den rensede jord er løst hvidt strandsand. Krüger A/S har lavet forsøg med 40 tons sand. Her har de opvarmet sandet til 350 grader ved hjælp af elektriske varmelegemer og efterfølgende behandlet dampene, så de kan rense det for både pesticid og kviksølv.

To firmaer i gang
Krüger er den ene af to virksomheder, der tester nye metoder til at oprense giftdepotet i et projekt støttet af både Region Midtjylland og et program under Miljøstyrelsen. Og forsøget har levet op til virksomhedens forventninger:

- Det svarer til det, vi havde håbet på, og det svarer til det, vi har opnået i laboratorieforsøg. Så vi er meget tilfredse med, at det også kan lade sig gøre, nu vi har prøvet i lidt større skala, siger kemiingeniøren.

Krüger kan rense jorden ved høfde 42, så man ikke behøver fragte den forurenede jord væk. Tidligere beregninger viser, at det vil koste mellem 250 og 600 mio. kr. at fjerne forureningen fra høfde 42. Hvad prisen for at rense jorden efter Krügers metode er dog endnu ikke udregnet.

Indtil nu har ansvaret for oprydningen af forurenede grunde ligget som en del af regionernes budget. Men Region Midtjylland har kun 38 mio. kr. på regionens budget.

Miljøminister Jacob Ellemann Jensen (V) besøgte giftdepotet mandag og nævner, at regeringens udspil til sundhedsreform indebærer 500 mio. kr. til de i alt ni såkaldte generationsforureninger.

ka

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
dkjob
www.mercuriurval.com
Fordi mennesker betyder alt