
Med en 'grøn milliard' i startkapital fra staten vil man kunne få sat gang i jordfordeling i landbruget, så den lavtliggende jord bliver taget ud af produktion til gavn for både landbruget, naturen, klimaet og miljøet.
Det er den ene del af et fælles udspil fra Landbrug & Fødevarer og Danmarks Naturfredningsforening, som de to organisationer fremlægger torsdag. Det skriver Politiken.
De to organisationer forestiller sig, at 100.000 hektar landbrugsjord omlægges til natur eller græsning. Det svarer til knap det dobbelte af Falsters areal.
Landbruget slipper af med noget ikke særlig produktiv jord. Klimaet slipper for en masse klimagas, da de lave jorder i dyrket tilstand bidrager med ti pct. af landbrugets klimabelastning, selv om det kun udgør tre procent af landbrugsjorden, skriver Politiken.
Samtidig kan naturen få bedre betingelser og mere plads, og vandmiljøet vil slippe for noget kvælstof. Martin Merrild, formand for Landbrug & Fødevarer, kalder det 'en plan med store perspektiver'.
- Vi har en naturlig interesse i at få de dårlige jorder taget ud af landbrugsdrift. Det handler meget om at komme i gang. Det er en plan med store perspektiver i, men den kræver nogle penge, siger Martin Merrild til Politiken.
Der er ikke et konkret beløb på, men Danmarks Naturfredningsforenings præsident, Maria Reumert Gjerding, taler om 'en grøn milliard' det første år.
Ifølge hende vil omlægningen betyde 100.000 hektar mere natur, større sammenhænge, genetablerede vådområder og en klimabelastning reduceret med ti pct.
- Ved eksempelvis at genetablere vådområder, får vi også klimatilpasning. Det er også vores budskab til politikerne. Hvis vi skal klimasikre Danmark, er det her nøglen, siger hun til DR.
Ritzau / ibs
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.