De studerende, der efter endt uddannelse går efter et job i den offentlige sektor, er primært ærlige. Til gengæld er det primært de uærlige, der ønsker at gøre karriere i finanssektoren.
Det er den opsigtsvækkende konklusion i et nyt dansk studie, som er lavet af fire forskere fra Københavns Universitet og udgivet i et internationalt forskningstidsskrift, skriver Dagbladet Information.
- Vores konklusioner viser, at uærlige studerende i Danmark systematisk er mindre tilbøjelige til at vælge et job i den offentlige sektor, siger adjunkt Nikolaj Arpe Harmon, der sammen med lektor Asmus Leth Olsen, adjunkt Frederik Hjorth og ph.d. Sebastian Barfort har lavet studiet.
Forskerne har undersøgt, om der er en sammenhæng mellem et lands korruptionsniveau, og hvor tilbøjelige de ansatte er til at kaste sig ud i uærlig adfærd. Formålet er at forsøge at forklare, hvorfor der er så store forskelle i korruptionsniveauer på tværs af lande.
Testpersonerne i undersøgelsen er jura-, økonomi- og statskundskabsstuderende fra Københavns Universitet. Til at måle, om en studerende er tilbøjelig til at være uærlig, har forskerne brugt metoder fra adfærdsøkonomien, som kombinerer økonomi og psykologi til at forstå baggrunden for en persons økonomiske beslutninger.
I undersøgelsen har de studerende blandt andet skulle gætte resultatet af et terningkast. Gættede de rigtigt, ville de vinde penge. Finten var imidlertid, at de studerende først skulle afsløre deres gæt efter kastet, som de fik lov til at se. På den måde kunne de helt ufarligt bare sige, hvad terningen viste, i stedet for deres gæt fra før terningkastet – og dermed stensikkert modtage gevinsten.
- Det kan lyde simpelt, men det er ret interessant, fordi du får et direkte mål for, om folk kaster sig ud i uærlig adfærd. Vi har ikke sagt til folk, at det handler om uærlig adfærd, og de studerende kan være helt sikre på ikke at blive afsløret i at lyve, for vi kan på ingen måde tjekke det, siger Nikolaj Arpe Harmon til Information.
Ikke konklusioner om enkeltpersoner
I spillet udnytter forskerne altså, at sandsynligheden for at ramme rigtigt, når man skal gætte et terningkast, er en sjettedel. Forskerne kan ikke konkludere på enkeltpersoner, men de kan statistisk sige noget om, hvor meget uærlighed, der er i forskellige grupper, og om der er forskel på dem, der gerne vil arbejde i den offentlige sektor versus den private sektor.
- De, der gerne vil arbejde i den private sektor, er bedre til at gætte terningen end de andre. De, der vil arbejde i den offentlige sektor, snyder ti procentpoint mindre, end dem, der vil arbejde i det private, siger Nikolaj Arpe Harmon.
Ifølge forskerne står finanssektoren øverst på ønskelisten hos knap 20 pct. af de mest uærlige studerende. Tilsvarende er det kun omkring ni pct. af den mest ærlige halvdel af de studerende, der drømmer om et liv i finansverdenen. Derimod peger 26 pct. af den ærlige halvdel på den offentlige sektor som deres foretrukne job, mens det for de mest uærlige er omkring 17 pct.
- Den finansielle sektor har den absolut største tiltrækningskraft på de uærlige, hvilket går godt hånd i hånd med, at det klart er job i den private sektor, der har den højeste startløn, fortæller Nikolaj Arpe Harmon til Information.
ka
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.