Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job
Flere kommuners foretrukne løsninger er at oprette akutpladser på plejehjem, hvor der allerede er midlertidige pladser eller rehabiliteringspladser. Dette er Plejecenter Skovvang i Allerød.
Foto: Jeppe Bjørn Vejlø, Ritzau Scanpix

1.500 nye senge i kommuner klar til at aflaste hospitaler

Mens hospitaler indvier nye covid-19 afsnit, gør kommunerne klar til at hjemtage patienter. Foreløbig er der plads til over 1.500 personer.

Indtil videre har corona vendt op og ned på arbejdssituationer, børnepasning, besøgsmuligheder, åbningstider og meget mere, men især på, hvordan sundhedsvæsnet er indrettet. Det stiller nye krav til, hvilket pres det skal kunne klare - også i kommunerne. Så mens hospitaler indvier nye covid-19 afsnit, gør kommunerne klar til at hjemtage patienter til foreløbig mindst 1.500 senge. Det viser en rundspørge til kommunerne foretaget af KL.

Mindst 370 af dem er nye pladser, men de fleste er midlertidige pladser, der allerede eksisterer i kommunerne - og som kan opfylde kravene til akutpladser. Pladser, som skal bruges til patienter, der bliver udskrevet fra hospitalet før tid på grund af corona, eller som bliver udskrevet efter smitte med corona. Pladserne fordeler sig her i uge 16 med 412 i Hovedstaden, 312 i Sjælland, 323 i Syddanmark, 369 i Midtjylland og 142 i Nordjylland, og bliver samlet set til 1.558 pladser.

Og som lægefaglig direktør for Aarhus Universitetshospital i Skejby tidligere har sagt til Århus Stiftstidende, så er 'kommunernes indsats helt afgørende for muligheden for skaffe kapacitet til at behandle de mest syge patienter'. Hospitalerne kan nemlig få brug for at udskrive patienter hurtigst muligt, og her spiller antallet af sengepladser og muligheder for efterbehandling i det kommunale en 'kolossal' og 'helt nødvendig rolle'.

Nu har vi skaffet sengene
I Hovedstaden har Allerød Kommune eksempelvis oprettet mellem 10 og 20 ekstra midlertidige pladser, Hvidovre har oprettet 10 pladser på et plejehjem, mens Tårnby har sikret mindst 20 midlertidige og ledige døgnsengepladser. Ishøj har oprettet seks ekstra sengepladser på et plejehjem, men kan tage yderligere 19 i brug, mens Dragør råder over 18 midlertidige pladser og kan sætte yderligere tre senge op om nødvendigt. Det oplyser kommunerne til DK Nyt.

Nu handler det blot om at sikre, at forudsætningerne for at få pladserne i gang, er på plads, lyder det fra direktør i KL, Christian Harsløf. Sengepladserne skal nemlig også bemandes, og det kan blive en udfordring. Mange kommuner har allerede etableret jobbanker, og KL og Forhandlingsfællesskabet har en aftale om, at kommunalt ansatte kan skifte over og arbejde i nye funktioner, men:

- Lidt firkantet sagt har vi nu skaffet sengene. Nu handler det om at få sørget for, at vi kan løse opgaverne for de borgere, der skal ligge i sengene. Det store pres kommer nok først om et par uger, så den kommende tid skal bruges på at sikre, at vi har personale nok, og at aftaler med lægerne og bekendtgørelserne kommer på plads, så vi kan stå klar, når presset for alvor kommer, siger Christian Harsløf.