DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger

Vismænd: Politiske tiltag afbøder den økonomiske nedtur

En bedre end ventet aktivitet er med til, at vismændene spår et mindre fald i økonomien i år end tidligere.
20. OKT 2020 12.31
TEMA: Corona

Coronakrisen har allerede givet en stor mavepuster til den danske økonomi. Men den økonomiske nedtur ser ud til at blive mindre i år end tidligere antaget.

Det fremgår af en ny rapport fra formandskabet for Det Økonomiske Råd, der også kaldes de økonomiske vismænd.

Nu bliver der spået et samlet fald i den danske økonomi på 3,6 pct. i år. Det er mere optimistisk end i juni, da vismændene spåede et fald på 4,4 pct.

"Det afspejler primært, at aktivitetsfaldet i første halvår har vist sig at være mindre end lagt til grund i juni. Hertil kommer effekten af de finanspolitiske tiltag, der er vedtaget siden juni," skriver vismændene i rapporten.

2021-forventning fra 5,5 til 3,8 pct.

Af finanspolitiske tiltag siden juni kan nævnes den trepartsaftale, som i slutningen af august afløste lønkompensationsordningen.

Med trepartsaftalen blev der landet en midlertidig arbejdsfordelingsordning, som året ud skal være med til at forebygge fyringer efter udfasningen af ordningen om lønkompensation.

Derudover er det vedtaget at give lønmodtagere mulighed for at få udbetalt tre uger af deres indefrosne feriepenge.

Vismændene bemærker dog, at der siden juni også er forhold, som trækker ned i vurderingen af økonomien. Et af forholdene har især at gøre med smittebilledet.

Selv om der fortsat er forventning om en vækst i økonomien næste år, er der skruet ned for optimismen i den nye prognose.

Nu venter vismændene, at den danske økonomi vokser med 3,8 pct. i 2021. I juni lød prognosen på 5,5 pct.

Ritzau