
3000 kilometer vandløb fosser gennem landskabet dybt under jorden, uden at vi ser dem. En række af dem, 900 kilometer, vil staten nu have frem i lyset for igen at skabe mere liv i vandløbene, skriver JydskeVestkysten.
Alene i de ni sydjyske kommuner drejer det sig om 85 kilometer vandløb, som gravemaskiner skal befri fra årtiers glemsel inden udgangen af 2015.
Varde Kommune skal grave 22 kilometer vandløb op i lyset, Vejen 19 og Esbjerg 12 kilometer.
- Det bliver en enorm entreprenøropgave, og det skal vi nå på tre-fire år, siger teamleder for miljø i Varde Kommune, Poul Sig Vadsholt.
Og det er samlet set Danmarkshistoriens største genopretning af vandløb, langt større end både Skjern Å-projektet og Varde Å-projektet, vurderer fiskeplejekonsulent fra DTU Aqua, Jan Nielsen.
I de fleste tilfælde er det landbrugets jorde, der rummer de rørlagte vandløb, og det har fået landbruget til at protestere. Med skrænter og ti meter dyrkningsfrie zoner på hver side af vandløbet, bliver det nemt et spor i landskabet på 25 meters bredde, når de gamle vandløb frilægges.
Men staten lægger op til at holde lodsejerne skadesfri og indgå frivillige aftaler.
cgt
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.