Vikingeskibe får millioner til at komme i sikker havn
Den nuværende udstillingsbygning med vikingeskibene er hvert efterår i risiko for at blive ramt af forhøjet vandstand og stormflod.
Foto: Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix

Vikingeskibe får millioner til at komme i sikker havn

Vikingeskibene i Roskilde skal have en ny udstillingsbygning for at sikre sig mod stormfloder fremover.
24. JUN 2022 7.12

ROSKILDE: De fem vikingeskibe på Vikingeskibsmuseet i Roskilde skal flyttes til en mere sikker havn. Museet har modtaget donationer på 135 mio. kr,., der skal bruges til at opføre en ny udstillingsbygning til skibene, oplyser museumsdirektør Tinna Damgård-Sørensen.

For direktøren er det en "kæmpe lettelse", at arbejdet med et nyt hjemsted for vikingeskibene bliver sat i gang. Det har været et tilbagevendende problem for museet at holde forøget vandstand og stormflod for døren i den nuværende bygning, der ligger ud til Roskilde Fjord.

- Hvert eneste år, når risikoen for stormflod sætter ind, går vi med skuldrene op over ørerne og er ekstremt bekymrende for, om der skal komme en stormflod og gøre skade på skibene, siger Tinna Damgård-Sørensen.

Ifølge museumsdirektøren har stormflod allerede lavet skade på skibenes nuværende bygning. Og det har betydet, at der hvert efterår bliver sat en plade op på bygningens facader for at sikre skibene.

- Det er langt fra en optimal løsning, og det ødelægger oplevelsen at se skibene op ad en plade i stedet for fjorden, siger Tinna Damgård-Sørensen.

Ud over en udstillingsbygning vil museet også opføre en velkomstbygning, der skal tage imod museumsgæsterne. Desuden vil museet arbejde på flere digitale løsninger, der skal formidle detaljer om de 1000 år gamle vikingeskibe.

Foruden donationerne har Vikingeskibsmuseet modtaget en finanslovbevilling på 150 mio. kr. samt 25 mio. kr. fra Roskilde Kommune. Den nye udstillingsbygning og velkomstbygning ventes færdig i 2027. Først skal en arkitektkonkurrence finde sted, inden det endelige projekt bliver udpeget, og byggeriet kan gå i gang.

Ritzau