Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Vi regionspolitikere bliver gjort til statister igen igen

KRONIK Først den ene vej og så den anden vej. I Midtjylland tvang DF Gjødstrup ned i halsen på regionspolitikerne, og nu sker det så igen! Igen er akutsygehusplanen bragt i spil, skriver den syddanske regionspolitker Mette Valentin (SF)
18. MAJ 2011 6.00

 Af regionspolitier Mette Valentin

Jeg er ærligt talt ved at være godt og grundigt sur over, at vi regionspolitikere bliver gjort til statister - igen - igen, når der pågår store nationale vidtrækkende forhandlinger i den borgerlige lejr. Det er jo fuldstændigt respektløst overfor det demokratiske spillerum og de demokratiske beslutninger, som regionsrådene tager!

Men det betyder ikke at det ikke sker. Vi så det senest her i Region Syd, med det store Juhl-Cirkus omkring akutfunktionen i Svendborg, hvor vi til sidst blev tvunget til at justere vores akutsygehusplan, så Svendborg IKKE fik akutfunktion, til trods for flere års ihærdigt og seriøst forarbejde og et 100 pct. enigt regionsråds beslutning om det modsatte.

Tragikomisk
I Midtjylland tvang DF Gjødstrup ned i halsen på regionspolitikerne, og nu sker det så igen! Igen er akutsygehusplanen bragt i spil - denne gang af kristendemokraten Per Ørum, og sædvanen tro, DF - som led i 2020 forhandlingerne.

Det er jo nærmest tragikomisk....Først den ene vej, så den anden vej - Atju - Atju - og ...lad os se - ! Det er jo direkte useriøst, for det er både at gøre grin med os regionspolitikere, som både gør et seriøst og stort stykke arbejde og som har det formelle ansvar, og ikke mindst borgerne, som jo for pokker skal kunne stole på, at det bliver, som vi siger og beslutter, at det gør.

Og lad mig slå det helt fast: I Region Syd ville og VIL vi meget gerne have akutfunktion i Svendborg - Det var VKO, som tvang os til at sadle om, så vi nu har en akutsygehusplan uden akutfunktion i Svendborg! Det var IKKE vores kop te, men nu har vi lagt puslespillet om igen, og endnu engang er der lagt utroligt mange kræfter i arbejdet for at sikre de syddanske borgeres sundhed og mulighed for behandling, på trods af rigide og usaglige krav fra fra VKO undervejs!

Alt er åbenbart i spil
Men de netop overståede fohandlinger viste det igen, når de borgerlige forhandler, er alt åbenbart i spil, også demokratiet på det regionale niveau. Det er simpelthen under al kritik!

Regionsrådene er folkevalgte, demokratisk valgte organer, med ansvar for bl.a. med afsæt i anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen m.fl. at udforme individuelt tilpassede akuthusplaner, for hver region og en overordnet national ditto, i samarbejde de fem regioner imellem.

Når regeringen overdømmer disse beslutninger, enten vha deres såkaldte ekspertpanel ELLER i forbindelse med vidtrækkende nationale politiske forhandlinger i den borgerlige lejr, så bliver vi gjort til statister.

Det er et seriøst demokratisk problem!

Regionsrådsmedlem i Syddanmark, Mette Valentin (SF)