Og dermed vil det være muligt at fjerne de lange ventetider for kræftpatienterne.
Muligheden for mere effektiv behandling beskrives i en ny rapport fra Det Kommunale og Regionale Evalueringsinstitut, Krevi, som bliver fremlagt fredag.
Strålecentre målt og vejet
Forskerne fra instituttet har været ude med stopure på de seks danske strålecentre, og de har besøgt hospitaler i Sverige og i Holland og målt tidsforbruget, når patienter modtages og behandles på afdelingerne.
Konklusionen er, at det er muligt at effektivisere behandlingen i strålerummet med 14-18 procent ved at sørge for, at patienterne kommer hurtigere ind og ud af rummene, ved at udskifte gamle stråleapparater og ved at organisere arbejdet bedre.
Det svarer til, at strålecentrene ville kunne tilbyde 33.000 flere behandlinger i 2007, hvis alle arbejdede på den mest effektive måde.
Plads til forbedring
- Hvis man grundlæggende tror, at det danske sundhedsvæsen er ineffektivt, og der er masser at hente, vil man måske blive skuffet over det tal. Men hvis man tror, at de danske afdelinger gør, hvad de kan for at være effektive, er det et pænt stort potentiale for forbedringer, siger Krevis direktør Tim Jeppesen.
Alle hospitaler arbejder i øjeblikket med at indkøbe nye stråleapparater, men Sundhedsstyrelsen har ud fra hospitalernes tal vurderet, at det først i 2009 vil være muligt for hospitalerne at kunne tilbyde det antal behandlinger, som der er brug for.
Ventelister væk i 2008
Men hvis hospitalerne følger anbefalingerne i den nye rapport, vil det kunne være tilfældet allerede næste år.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.