Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job
Aftalen blev præsenteret på et doorstep i Beskæftigelsesministeriet med minister Peter Hummelgaard (S) i spidsen.
Foto: Philip Davali, Ritzau Scanpix

Udskældt jobindsats forkortes - seniorer fritages helt

Et flertal i Folketinget justerer jobindsats, der skal hjælpe visse borgere tilbage til job eller uddannelse.
11. DEC 2020 13.30

Et bredt flertal i Folketinget ændrer nu på reglerne for de udskældte ressourceforløb i jobindsatsen. Det oplyser beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).

Ressourceforløb er et forløb, som borgere kan blive sendt i, inden der muligvis bliver givet en førtidspension. Forløbet skal ifølge Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering "hjælpe personen på vej mod job eller uddannelse".

Aftalen om ændringerne i ressourceforløb indebærer, at ressourceforløb helt afskaffes for borgere, der har under seks år til folkepensionsalderen.

For alle betyder aftalen, at et ressourceforløb kun kan løbe op til tre år og ikke fem, som det gælder nu.

Ændring varslet i februar

Derudover vil ressourceforløb skulle målrettes dem, der vil have mest gavn af dem og i højere grad involvere perioder på en reel arbejdsplads.

I februar varslede Peter Hummelgaard (S) ændringer i systemet efter en særdeles kritisk gennemgang.

- Vi ser, at der er noget af snakken, når mange oplever, at ressourceforløb bliver brugt til at parkere mennesker på en lavere ydelse. Og det er jo ikke meningen, sagde han dengang.

Forløbene har dog været stærkt udskældte for at tvinge svage og syge borgere igennem jobtræningsforløb.

Dusinvis af mere eller mindre groteske forløb har været beskrevet i pressen. I efteråret 2019 viste tal, at 334 borgere fra 2013 til 2019 var døde under ressourceforløb eller seneste fem uger efter et.

- De her tal fortæller mig, at dødssyge borgere og terminale patienter risikerer at bruge den allersidste tid af deres liv i ressourceforløb, og det synes jeg simpelthen er dybt forkasteligt, sagde Alternativets Torsten Gejl til A4 Nu på det tidspunkt.

Generelt har der været kritik af jobindsatsen. Den kostede i 2018 13,7 mia. kr. i drift af jobcentre i 2018 - heraf 673 mio. kr. til ressourceforløb.

Udgifterne til administration af jobcentre er desuden steget siden 2012, på trods af at antallet af arbejdsløse er faldet betydeligt i takt med, at konsekvenserne af finanskrisen ebber ud.

Ritzau