Udsatte unge hjælpes til fritidsjob i madbranchen

De første unge afslutter i dag et halvt års pilotprojekt i Odense og Aarhus, som skal åbne døren til et fritidsjob.

ODENSE / AARHUS: Et fritidsjob er en god start på det fremtidige arbejdsliv, men for nogle unge kan der være brug for en ekstra hjælpende hånd til at springe ud i et fritidsjob.

Det er disse unge, som Red Barnet og Meyers Madhus henvender sig til i en ny fritidsjobindsats, "Måltid, Fritid, Fremtid".

Indsatsen foregår i samarbejde med Odense og Aarhus kommuner og en række lokale virksomheder inden for madbranchen. Formålet er et tilbyde 15-17-årige, der af forskellige årsager har svært ved at komme i gang med fritidsjob, støtte og motivation til at få deres debut på arbejdsmarkedet.

Flere undersøgelser har vist, at teenagere med fritidsjob har mindre fravær i skolen og øger chancerne for at få en uddannelse. Det er de gavnlige effekter, man håber at kunne give de unge.

Undervisning, praktik og mentor

De unge i projektet får fire ugers virkelighedsnær undervisning i køkkenet og afslutter med at være værter for en restaurantaften, inden de skal gennem fire ugers fritidsjobtræning i lokale virksomheder inden for restaurations- og madbranchen. I løbet af de otte uger lærer de at indgå i et arbejdsfællesskab og tilegner sig madfaglig viden og færdigheder.

Herefter modtager de et diplom for deres deltagelse i projektet, som kan bruges til at søge fritidsjob efterfølgende. Gennem hele forløbet på seks måneder har de unge en frivillig mentor fra Red Barnet tilknyttet, som støtter dem undervejs og står klar til at hjælpe med jobsøgningen.

Det første hold af unge er nu igennem forløbet, og der har været en markant ændring at spore hos de unge, beretter Peter Rønn-Petersen, der er direktør i Meyers Madhus.

– Det er en kæmpe gave at opleve de unge mennesker udvikle sig gennem projektet. At se hvordan de ved første møde er lidt tilbageholdende og usikre om egne evner, til de fire uger senere står og serverer mad for gæster til en restaurantaften, er en fantastisk følelse. De er simpelthen så stolte og med rette, siger han.

Til udgangen af 2022

I Odense arbejder rådkvinde Susanne Crawley Larsen (R) fra børn- og ungeforvaltningen på at få en fritidsjobgaranti for alle unge i udsatte boligområder.

– Unge fortjener lige muligheder for at forfølge deres drømme – en af vejene hertil er at få sig et fritidsjob. Og her er virkeligheden, at nogle unge savner rollemodeller og netværk. De har gavn af en hjælpende hånd, siger hun.

Projektet løber til udgangen af 2022 og er blevet til i samarbejde mellem Red Barnet, Meyers Madhus, Aarhus og Odense kommuner, og det er støttet af Den A.P. Møllerske Støttefond.

12 unge har foreløbig gennemført projektets første forløb på seks måneder. I øjeblikket deltager 17 unge på projektets andet forløb. 100 unge i udsatte positioner forventes at deltage i projektet frem til udgangen af 2022.

Læs mere om projektet her.

ak