
Af Thea Storm Pedersen, [email protected]
NYBORG: På Danske Regioners generalforsamling kom uddannelsesminister Morten Østergaard (R) med et tilbud til regionerne:
- Jeg vil lægge ud med at tale om to ting, der er vigtige for mit virke i relation til jer. Nemlig uddannelse og innovation og forskning. I relation til uddannelse havde jeg tænkt, at jeg kunne tilbyde at gøre noget for jer, hvis I så til gengæld vil tilbyde at gøre noget for mig, når det kommer til innovation og forskning. Så kan vi jo se, om vi kan få en forretning ud af det, sagde Morten Østergaard.
Ministeren understregede, at der hidtil har manglet en politisk forpligtigelse til at bruge innovationen til rent faktisk at skabe nogle forandringer. Han anerkendte, at det betyder, at han selv og kollegaerne i regeringen bliver nødt til at være omstillingsparate i processen, for ellers ender man igen med at stå med flotte projekter og fine evalueringer - men ingen reelle forandringer.
- Så mit håb er, at hvis jeg lover jer, at hjælpe med at skabe gode uddannelser, der leverer de kompetencer, I har brug for, at I så stiller jer til rådighed for, at vi får løftet innovationen i det danske sundhedssystem til glæde for jer selv og jeres budgetter og patienterne, men også for dansk erhvervsliv, som har brug for nogle nye vækstsucceser, så vi får noget at leve af, rundede ministeren af.
Gennemanalyseres
Formand for Danske Regioner, Bent Hansen (S), understregede, at hvis det skal lykkes at implementere de nødvendige nye løsninger hurtigt, skal den samlede økonomi undersøges:
- I forhold til udstyret - så lad os være enige om at sige, at vi skal tage det investeringsmæssige spring fremad. Noget af det kan vi forhåbentlig få igen ved at holde igen på nogle driftsudgifter, men jeg er sikker på, at en del af det også er en investering, som - vi bliver nødt til at erkende - er der.
- En ting er, at vi hver især har nogle pilotprojekter, om det er dynevask i Horsens eller sår i Region Syddanmark eller KOL-kufferter, you name it. Men at få gennemanalyseret, hvad der for eksempel skal til for at få AK patienter til selv at styre deres kontrol derhjemme, det er helt nødvendigt: Hvad det koster i udstyr, uddannelse og back up personale - og hvad er udgiften i forhold til det, hvis man indkalder patienter i ambulatoriet en gang om måneden? Det er langt billigere at slæbe dem ind i ambulatoriet, der er det kun patienten, der har ulempen. Men vi bliver nødt til at lave de der kalkuler, for der er jo en investeringsmæssig gevinst, som vi er nødt til at regne med, slog Bent Hansen fast.
Muligt eventyr
Carl Holst (V) ser sundhedsinnovation som et område, hvor parternes ben går i god takt:
- Der er et erhvervspotentiale i hele denne diskussion, og de, der kan knække den kode, kan skabe et industrieventyr. Men lad os konstatere, at når vi har udviklet løsninger, så er der sten på vejen. Og de skal ryddes af vejen. Vi skal have alle på banen for at få skabt denne her koordinering, sagde Carl Holst.
Sundheds- og forebyggelsesminister Astrid Krag (SF) lagde vægt på, at man skal blive bedre til at bruge de løsninger, der har vist sig at virke og ikke være for fine til at overføre dem til Danmark.
- Det handler om, at vi skal belønne innovationen. Og de steder, hvor der er ting i værk, skal vi også bare lære af det, selv om der ikke er noget i det som sådan i forhold til vores egen eksport af innovationsløsninger.
Patienten i centrum
dknyt talte med Astrid Krag, inden paneldebatten gik i gang. Sundheds- og forebyggelsesministeren var tilfreds med de signaler, hun havde hørt fra Danske Regioner på generalforsamlingen:
- Jeg er meget optimistisk efter i dag i forhold til, at vi kan komme rigtig langt i forhold til at sikre os, at vi får stadigt mere sundhed for pengene.
Ministeren var også glad for, at regionerne lægger op til et bedre samarbejde med især kommunerne i forhold til de nære sundhedstilbud:
- Det vil jeg meget gerne kvittere for. I dag har jeg mødt en vilje til at sige, at det er patienten, der er i centrum. Der er ikke nogen danskere, der interesserer sig for, hvem der betaler lønsedlen til den sundhedsfaglige person, de møder, og det synes jeg man har mødt meget stor vilje herfra til at sige, at det lægger vi bag os. Nu handler det om at se på, hvordan vi sikre de sammenhænge, der skal til - og det er også noget, vi har fokus på i regeringen, sagde Astrid Krag til dknyt.
Foto: Nicky Bonne
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.