
Af Martin Delfer, formand for Danish Design Association
Som designbranche bifalder vi naturligvis, at det offentlige indkøber den bedste kvalitet til den bedste pris gennem udbudssystemet.
I følge Konkurrencestyrelsen skal 'regler om udbud sikre, at alle virksomheder har lige adgang til offentlige kontrakter, og at det offentlige køber bedst muligt'.
Men man kan desværre ikke læse noget om, at udbud skal sikre, at det offentlige køber de bedste og mest kvalificerede spidskompetencer til at skabe de mest konkurrencedygtige og innovative løsninger. Det er der nemlig ikke taget højde for i udbudsreglerne.
Helt aktuelt har Statens og Kommunernes Indkøbsservice (SKI) nu afsluttet en omfattende evaluering af de leverandører, der over de næste år skal levere ydelser inden for visuel identitet og kommunikation til stat og kommuner. SKI har udvalgt 20 leverandører, som de mener, kan løfte opgaven. Desværre har det været op til den enkelte ansøger at angive egen kompetencemæssige dybde og bredde - og dette kriterium dækker hele 40 pct. af vurderingen.
Vurderingsgrundlaget medfører, at en overvejende del af de udvalgte leverandører ikke har dokumenterede, men kun selvangivne, kompetencer inden for visuel identitet og kommunikation. Blandt leverandørerne optræder således blandt andre Komiteen for Sundhedsoplysning, som er en almennyttig forening, og ikke kan siges at være en designvirksomhed.
Desuden er langt størstedelen af leverandørerne printvirksomheder, hvis spidskompetencer primært ligger inden for det fysisk trykte medie - og sandsynligvis ikke indenfor opbygning af en visuel identitet, brand management, konceptudvikling, corporate communication osv.
Det er ikke kun beklageligt for designbranchen men også for kunderne, at SKIs evaluering har resulteret i disse 20 leverandører. Udvælgelsen tilgodeser ikke de offentlige kunders krav om en alsidig konkurrencedygtighed og en kvalitativ leverandørgruppe.
I regeringens visionsplan lyder det, at "Danmark skal være blandt de lande i verden, hvor virksomhederne er mest innovative. Og Danmark skal i 2020 være blandt de lande, der er bedst til at skabe nye vækstvirksomheder."
For at opfylde det mål, bør Danmark stå i spidsen for aktivt at arbejde på at forny og reformere de EU bestemte udbudsregler.
I stedet for at lav pris og selvangivne kompetencer vægtes meget tungt, bør der i høj grad også tages højde for, at stat og kommuner får mulighed for at vælge højt kvalificerede spidskompetencer til at skabe de nødvendige innovative løsninger, som skal sikre Danmarks fremtidige vækst. Det er ikke kun i designbranchen, at udbudsreglerne, som de ser ud i dag, er hæmmende for konkurrenceevnen og innovationen og dermed er et tab for væksten i samfundet.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.