Danmark er pænt repræsenteret på en ny liste over byer i EU, som forsøger at blive klimaneutrale i 2030. Både landets to største byer - København og Aarhus - samt Sønderborg er med på listen.
Andre store danske byer som Odense har dog også tidligere opstillet målet om at blive klimaneutrale i 2030 uden dog at være med på listen, der rummer i alt 100 byer i EU. De 100 byer skal fungere som frontløbere for grøn omstilling, siger EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen.
- Den grønne omstilling er i gang over hele Europa. Men der er altid behov for frontløbere, der sætter sig endnu højere mål og viser vejen til en sundere fremtid, siger Ursula von der Leyen.
De udvalgte byer vil samlet få omkring 2,6 milliarder kroner i EU-støtte til at opnå målet. Det er dog langt fra nok til at mætte interessen for projektet.
Flere hovedstæder med
I alt 377 byer søgte om at komme med i programmet. EU-Kommissionen vil nu undersøge muligheden for at finde støtte til dem på anden vis. De europæiske byer er ifølge Ursula von der Leyen afgørende, hvis klimamålene skal nås.
Omkring 75 procent af EU-borgerne bor i byområder. Og byområderne står for omkring 70 procent af CO2-udledningen på globalt plan. Derfor kan det få stor betydning, hvis de store byer får knækket koden til at blive klimaneutrale.
Med på listen er også andre store hovedstæder som Paris, Madrid og Rom.
EU's overordnede målsætning er at blive klimaneutral i 2050. På vej til det mål vil EU at nedbringe udslippet af drivhusgasser med mindst 55 procent inden 2030. Til sammenligning er den danske målsætning at nedbringe udslippet af drivhusgasser med 70 procent i 2030.
Ritzau
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.