dkmedier
dkindkob
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
doi
Foto: David Bjergsø, Gitte C Fotografi

To kommuner organiserer pendlerkørsel i landsbyer

Samkørsel skal mindske forurening og styrke landsbyernes sammenhold

MIDDELFART / KOLDING: Føns i Middelfart Kommune og Ødis i Kolding Kommune er kendetegnet ved, at der kun bor omkring 400 borgere, og at de har begrænset adgang til offentlig transport. Bilen er det altdominerende transportmiddel, men i Føns og Ødis vil de bruge den smartere gennem et nyt projekt. Det oplyser Trekantområdet Danmark.

Kernen i projektet er, at der er oprettet en lukket hjemmeside til hver by, hvor borgerne nemt og enkelt kan arrangere kørsel med hinanden. Hjemmesiden kan desuden bruges på mobilen.

I projektet er der lagt op til, at naboerne kan køre sammen til og fra arbejde, skole og uddannelse, fritidsaktiviteter, og hvad der ellers er behov for. Det skulle gerne resultere i, at f.eks. forældre sparer tid og penge ved at koordinere kørsel til og fra skole og fritidsaktiviteter med hinanden. Det vil samtidig begrænse trafikken ved f.eks. skoleområderne. Samkørslen vil også kunne bruges som en hjælp for de ældre, der har brug for transport til at klare deres ærinder.

- En af de største udfordringer med at skabe et fossilfrit samfund er transporten. Samkørsel er meget konkret med til at mindske forbruget, siger Johannes Lundsfryd Jensen (S), formand for Miljø- og energiudvalget i Middelfart.

Bjarne Juel Møller (DF), der er næstformand i Plan- og miljøudvalget i Kolding, mener, at projektet vil få mange, næsten gratis, gevinster både menneskeligt, socialt, miljø- og transportmæssigt, hvis det lykkes. Han ser også muligheder for projektet fremadrettet:
- Jeg ser frem til at kunne høste erfaringer fra projektet. Det vil forhåbentlig kunne spire og brede sig til andre byer. Fortrinsvis de mindre landsbyer vil kunne få gavn af det.

bi

  •  Nabokørsel i Føns og Ødis er et projekt gennem Formel M, som Trekantområdet Danmark, Middelfart Kommune og Kolding Kommune står bag.
  • Projektet er inspireret af det svenske projekt, Mobil Samåkning, som startede i landsbyen Tolg.
  • Formel M er et samarbejde mellem 28 private og offentlige partnere. Formålet er at begrænse brugen af privatbil og fremme valget af cykel, delebil og offentlig transport.
  • Hjemmesiderne for de to byer er lavet af GoMore og er finansieret af Formel M. De hedder www.fons.gomore.dk og www.odis.gomore.dk.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dknyt.dk/artikel/to-kommuner-organiserer-pendlerkoersel-i-landsbyer

GDPR