Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Tilkøb af genoptræning møder kritik

Patientorganisationer advarer mod skjult brugerbetaling og mere ulighed, hvis frikommuner får lov at sælge tilkøbsydelser på sundhedsområdet
KORT NYT25. MAJ 2012 9.14

Ifølge lovforslaget skal de ni frikommuner bl.a. kunne sælge såkaldte tilkøbsydelser til borgere, der er berettiget til genoptræning. Fungerende formand for Danske Fysioterapeuter Tina Lambrecht advarer ifølge metroXpress mod en glidebane mod brugerbetaling og en tilsvarende stor risiko for, at det bliver den kommunale økonomi og ikke de sundhedsfaglige behov, der kommer til at afgøre, om en borger med fx hjerneskade selv kommer til at betale for træningen.

Formand for Danske Patienter Lars Engberg deler bekymringen, og landsformand for Dansk Handicapforening Susanne Olesen frygter, at øget brugerbetaling vil øge uligheden ved at give særlige muligheder til folk, der kan betale. Men i Vejle og Odsherred, som er blandt de indtil nu fire kommuner, der har søgt om ret til tilkøbsydelser, afviser man:

- Vi har ingen planer om nogen form for nedskæringer, siger projektansvarlig Anette Styrup fra Vejle. Og ældrechef Hans Bækvang fra Odsherred kalder det et servicetilbud til borgerne om, at de kan købe ydelser hos os her i kommunen, hvis de synes, de har behov, der går ud over vores sædvanlige serviceniveau.

ka