Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Tidligere EL-medlem ville ud af Stevns Byråd, men fik nej
Foto: Stevns Kommune

Tidligere EL-medlem ville ud af Stevns Byråd, men fik nej

Uspecificerede "personlige årsager" var ikke nok til, at Jan Jespersen måtte udtræde efter at være blevet løsgænger.
29. APR 2021 9.52

STEVNS: Udtræden af et byråd af partipolitiske hensyn er ikke en gangbar begrundelse, og det er det heller ikke nødvendigvis, hvis begrundelsen er fx "privat karakter" eller "personlige årsager". Derfor er byrådsmedlem Jan Jespersen (løsgænger, eks-EL) også dét i dag, efter at Stevns Byråd torsdag afslog hans ønske om udtræden.

Ifølge den kommunale valglov kan man bevilges udtræden af hensyn til helbred, erhverv eller valg til andre instanser, og så er der en gummiparagraf, der siger "eller lignende". Vejledningen herom fra Indenrigsministeriet nævner specifikt "udmeldelse af et parti" som en begrundelse, der ikke falder ind under "eller lignende", fremgår det af sagsfremstillingen til byrådsmødet.

Jan Jespersen havde imidlertid ikke i offentligheden lagt skjul på, at han ville ud af byrådet netop på grund af hans tidligere parti Enhedslistens modstand mod partihoppere, og selvom alle holdt sig strikt til den officielle begrundelse "personlige årsager", blev det et nej fra det resterende byråd. Med én undtagelse, EL-byrådsmedlemmet Sejer Folke, der stemte for, men nu må se sig som enmandsgruppe resten af året.

Jan Jespersen var inhabil under behandlingen af sin egen sag og derfor koblet ud af det virtuelle byrådsmøde, og da han efterfølgende blev koblet på igen og fik overbragt nyheden om sin ikke-udtræden, reagerede han med et kort øjebliks tavshed og kommentaren "Okay... Nå. Jamen så er det sådan, det er." Suppleanten Lene Vestergård, der ellers var kørt i stilling som afløser, står dermed fortsat uden for byrådet.

 

Se video af byrådsmødet.