Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Ti hovedstadskommuner i fælles front mod udligningsreformen

Da Hovedstadsregionen generelt bliver hårdt ramt, frygter Høje-Taastrup og ni andre hovedstadskommuner, at det kan true væksten i hele Danmark
23. MAR 2012 11.45

HOVEDSTADEN: Indenrigsministeriets forslag til ny udligningsreform indebærer kun en lille regning til Høje-Taastrup. Men da Hovedstadsregionen generelt bliver hårdt ramt, frygter Høje-Taastrup og ni andre hovedstadskommuner, at det kan true væksten i hele Danmark. De har derfor dannet fælles front, lyder det fra forstadskommunen.

Regningen til Høje-Taastrup ser ud til at lande på beskedne 1,5 mio. kr., hvis Folketinget vedtager ministeriets indstilling til ny kommunalreform. Men Hovedstadsregionen står som helhed til at tabe en kvart milliard, fordi reformen skal tilgodese udkantskommuner med lav vækst.

Og det risikerer at bremse væksten i hovedstadsområdet, så København og omegn ikke kan fungere som vækstlokomotiv og trække resten af Danmark med sig ud af den økonomiske krise.

Borgmester Michael Ziegler (K) kalder det grotesk, at udligningsreformer altid skal handle om at flytte penge fra øst til vest:

- Det risikerer at dræbe det spæde opsving, som, vi ser tegn på, er på vej, siger han og fortsætter:

- Man bør også i højere grad kigge på folks levevilkår. Så vil man opdage, at familier i hovedstadsområdet har meget få penge til rådighed, når de høje skatter og boligudgifter er betalt.

Sats på vækst
Allerede i dag savner kommunerne motivation til at skabe vækst ved at investere i infrastruktur og tilbyde attraktive arealer til nye virksomheder. Staten omfordeler nemlig det meste af den gevinst, kommunerne kan opnå ved at tage langsigtede initiativer.

Det ærgrer borgmestrene i Høje-Taastrup og en række andre hovedstadskommuner som København, Frederiksberg og Rødovre. De i alt 10 kommuner har derfor besluttet sig for at gå sammen om en række anbefalinger til økonomi- og indenrigsministeren.

- Hvis der ikke bliver skabt værdier, er der heller ikke nogen at omfordele. Derfor bør udligningsordningen justeres, så det bedre kan betale sig for kommunerne at investere og skabe vækst, siger Ziegler.

I dag er det sådan, at kun 1,7 ud af 25 selskabsskattekroner havner i kassen hos værtskommunen. Resten bliver omfordelt af staten. Og derfor løber der hvert år 8 mia. kr. fra kommunekasser i Hovedstadsområdet til kommunekasser udenfor.

Bedre rammevilkår
- Regeringen har et stort ansvar for at skabe attraktive rammevilkår for væksten i Danmark, så vi også fremover har råd til gode daginstitutioner og skoler og øvrig kernevelfærd, mener Michael Ziegler.

Høje-Taastrup Kommune er en vækstkommune med plads til både nye borgere og virksomheder. Og selv under krisen er der udsigt til vækst i kommunen.

- I de kommende år får vi ca. 3000 nye arbejdspladser. Med bedre rammevilkår ville vi imidlertid kunne gøre det endnu bedre - til glæde ikke alene for borgerne her i kommunen, men i hele landet.

Væksten smitter af
Hovedstaden kan blive et vækstlokomotiv, der trækker hele landet med sig, hvis der ellers bliver sat tilstrækkelig damp på kedlerne. Undersøgelser viser nemlig, at væksten her smitter af på provinsen. Ifølge OECD bliver der for hver 100 nye arbejdspladser i hovedstaden skabt 20 udenfor.

De 10 kommuner, der har haft lejlighed til at drøfte sagen med økonomi- og indenrigsministeren, har samlet synspunkterne i folderen Vækst i Danmark.


De ti kommuner er: Albertslund, Ballerup, Frederiksberg, Gladsaxe, Greve, Herlev, Hvidovre, Høje-Taastrup, København og Rødovre kommuner.