Thisted Kommune kræver genopretningsplan for Hanstholm Havn
Hanstholm Havns indtægter stammer især fra fiskeri, men havnen satser også på at blive en spiller i den grønne omstilling. (Arkivfoto.)
Foto: Lars Laursen, Ritzau Scanpix

Krise langt større end forventet:
Thisted Kommune kræver genopretningsplan for Hanstholm Havn

Havnen står i en alvorlig økonomisk situation bl.a. pga. underskud og en gæld, der er mere end 20 gange større end omsætningen.

THISTED: En gæld på 630 mio. kr. set i forhold til en omsætning på cirka 30 mio. kr. og et underskud på 17 mio. kr. i 2021. Det er realiteterne for Hanstholm Havn, der står i en alvorlig økonomisk situation. Det oplyser den nytiltrådte bestyrelsesformand for Hanstholm Havn, Michael Svane i en pressemeddelelse.

- Da jeg tiltrådte som formand for små tre uger siden, igangsatte jeg - med opbakning fra havnens bestyrelse - en økonomisk udredning, der desværre viser, at de økonomiske udfordringer, havnen står midt i, er markante. Noget kan forklares med eftervirkninger af dels Brexit og dels havneudvidelsen, men der er ingen tvivl om, at omfanget er langt større end forventet, siger han.

Behov for hjælp fra kommunen

Den nytiltrådte bestyrelsesformand vurderer, at situationen kræver umiddelbar og målrettet handling i tæt samarbejde med Thisted Kommune, som ejer havnen, og havnens interessenter. Derfor blev Økonomiudvalget orienteret om havnens økonomiske situation på et møde tirsdag aften.

- Det er tydeligt, at Hanstholm Havn har massive problemer, der kræver penge og ikke mindst en langsigtet genopretningsplan. Havnen har stærke fremtidsudsigter på grund af nye potentielle forretningsområder som grøn energi og mere gods over kaj, men det er altafgørende, at det potentiale realiseres, udtaler Michael Svane og tilføjer:

- Det er derfor afgørende for mig, at al fokus nu er på bæredygtige og langtidsholdbare løsninger for havnen.

Borgmester bekymret

Informationerne i redegørelsen er givet videre til Thisted Kommune. Her ser borgmester Niels Jørgen Pedersen (V) med stor alvor på situationen.

- Hanstholm Havn er en vigtig del af erhvervslivet i Thy, og der er ingen tvivl om, at det her kræver handling og samarbejde. Hanstholm Havn, Thisted Kommune og interessenter i og omkring havnen skal nu stå sammen om at finde løsninger, der sikrer en bæredygtig økonomi for havnen, udtaler Niels Jørgen Pedersen.

Ifølge Michael Svane er det et bredere og mere solidt forretningsgrundlag, der skal sikre Hanstholm Havn i fremtiden.

- Hanstholm Havn skal have flere ben at stå på. Udover fiskeriet skal havnen udvide dets forretning for håndtering af gods og være med helt fremme i grønne energiprojekter som vindenergi og fremtidige energiløsninger som lagring og brug af CO2, udtaler han.


amp