Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Tablets giver børn uden sprog en stemme

Billig, fleksibel og tilgængelig kaldes løsningen, hvor iPads med særlig software leverer en alternativ kommunikation
19. JAN 2012 13.31

AALBORG: Børn uden talesprog kan få stor glæde af at kommunikere via en tablet. Det viser erfaringerne fra Aalborg Kommune, hvor Pædagogisk Psykologisk Rådgivning har eksperimenteret med at bruge tablets til alternativ kommunikation.

Ved alternativ kommunikation erstattes talesproget helt af anden kommunikationsform. Der er her tale om billedbaseret alternativ kommunikation.

To elever på Svenstrup Skole og en elev i hjemmeundervisning er med i projektet og erfaringerne er meget lovende.

- Vi har ikke opfundet en ny teknologi, men vi sammensætter hardware og software på en måde, så det spiller sammen og bliver til et effektivt kommunikationsredskab for børn, der ikke har udviklet et ekspressivt verbalt sprog, fortæller tale-hørekonsulent Anni Mackenhauer Petersen.

Sætter lyd til budskaberne
Børnene kommunikerer med omgivelserne ved hjælp af en Ipad. Det sker konkret ved, at børnene trykker på billeder og symboler, der viser hvad de vil sige og tabletten sætter lyd til budskaberne. Derved giver teknologien børnene en stemme.

Anni Mackenhauer Petersen er glad for resultatet:

- Løsningen er markant billigere at etablere og det er et fleksibelt og tilgængeligt system, der er nemt at betjene. Vi skræddersyr en kommunikativ opsætning til det enkelte barns behov og personlighed i samarbejde med barnets forældre, lærere og barnet. Dermed kan barnet blandt andet kan deltage aktivt i skoleundervisningen på lige fod med andre børn eller i det hele taget få mulighed for at udtrykke sig og indgå i en aktiv dialog med omgivelserne, siger hun.

Løsningen kan bruges i alle sociale sammenhænge, som børnene indgår i.

jos