- Den måde vi får pengene på gør simpelthen, at vi ikke får råd til at bygge i den takt, alle ønsker det skal ske i. Vores planer for nye hospitaler og forbedringer af de gamle bliver forsinket med flere år, med mindre reglerne bliver mere smidige, siger direktør i Region Midtjylland, Leif Vestergaard Pedersen.
Det store problem ved reglerne er, at regionen skal betale sin andel af byggeriet, før den har pengene. En stor del af regionens penge til byggeriet kommer nemlig først i slutningen af byggeperioden, når de gamle bygninger kan sælges, mens de store udgifter falder i begyndelsen af perioden, skriver Region Midtjylland.
- Hvis reglerne blev mere smidige, så vi enten får bedre muligheder for at låne, eller får lov at vente med at betale vores egen andel af projekterne, ville vi kunne få enderne til at nå sammen på kort sigt, siger Leif Vestergaard Pedersen.
På længere sigt, mener han, det vil være nødvendigt og også naturligt, hvis regionen får lov at bruge effektiviseringsgevinsten til at afdrage lånene med.
Lid til økonomiforhandlinger
Politikerne i regionens rådgivende udvalg vedrørende hospitaler, har netop set på tallene fra administrationen. Og formand for udvalget, Carl Johan Rasmussen (S), undrer sig.
- Regeringen er vel lige så interesseret som os i, at vi hurtigst muligt får nye moderne hospitaler. Derfor må det bero på en fejl, at reglerne er så firkantede. Det er jo ikke fordi, vi beder om flere penge. Vi har bare brug for dem i en anden takt, siger han.
Carl Johan Rasmussen sætter sin lid til, at problemerne bliver løst under sommerens økonomiforhandlinger med regeringen.
- Reglerne rammer jo alle regioner med ambitioner om et moderniseret sundhedsvæsen, siger han.
Fastholder byggeplaner
Carl Johan Rasmussen understreger, at Region Midtjylland på ingen måde har tænkt at fire på ambitionerne, på sigt.
- Vi var enige om i udvalget, at vi stadig vil gennemføre vores planer for de nye hospitaler og vores øvrige planer for udbygning og modernisering. Men vi kan blive tvunget til, at det skal ske i en langsommere takt med de konsekvenser det har for patienter, medarbejdere og regionens økonomi, siger han og pointerer:
- Når det tager længere tid at komme i land med planerne, varer det længere tid før patienterne får de gode rammer og behandlingsmuligheder, der er meningen med det hele. Der går også længere tid før medarbejderne får bedre fysiske arbejdsforhold, ligesom vi skal 'bo' længere tid i byggeri, der er dyrt, og som vi må lappe på. Desuden er det skidt for økonomien, fordi der går længere tid, før vi kan høste effektiviseringsgevinsten fra det nye byggeri.
Fakta
Ifølge Region Midtjyllands beregninger er der to store problemer ved de nuværende regler for, hvordan pengene fra regeringen bliver udmøntet:
Hver gang regionen får penge fra regeringens kvalitetsfond, skal den også selv lægge penge på bordet - med det samme. Men i nogle perioder vil byggeaktiviteten være så stor, at regionens andel overstiger hele anlægsbudgettet for det år. Når det sker, vil der hverken vil være penge til nybyggeriet i et optimalt forløb eller nødvendig renovering af de gamle hospitaler.
Ifølge reglerne er der loft over, hvor meget regionen må låne til byggeri. Men de indtægter regionen skal bruge til at betale sin del af byggeprojekterne kommer først, når de nye hospitaler er ved at være på plads. Det drejer sig om overskud fra salg af de gamle bygninger.
Reglerne forhindrer desuden regionen i at indregne den effektiviseringsgevinst som opstår, når behandlingen kommer i nye, moderne rammer. Pengene herfra må ikke bruges til at tilbagebetale lån.
De projekter Region Midtjylland har fået - eller regner med at få - penge til fra regeringens kvalitetsfond er:
Det Nye Universitetshospital i Århus: 6,35 mia. kr.
Udbygning af Regionshospitalet Viborg: 1,15 mia. kr.
Det Nye Hospital i Vest, Gødstrup: 4 mia. kr.
Derudover vil regionen søge staten om penge til udbygning og forbedring af regionshospitalet Randers, Horsens og psykiatrien, lige som der også er en opgave med udbygning af Center of Excellence i Silkeborg.
Politisk proces
Tirsdag den 13. april 2010 skal regionens forretningsudvalg forholde sig til beregningerne
Onsdag den 21. april 2010 bliver sagen behandlet af regionsrådet
I juni afslutter Danske Regioner økonomiforhandlinger med regeringen om regionernes budgetter
På www.rm.dk under nyheder kan du finde:
Dagsordenen til forretningsudvalgets møde
Notat om anlægsøkonomien i Region Midtjylland i perioden 2011 - 2030
tj
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.