DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger

Svært at overføre svensk sygehus-erfaring

Sverige har haft et stort efterslæb ift. produktiviteten, og det gør det svært at overføre spare-erfaringer, mener professor
KORT NYT26. MAR 2012 12.30

Professor og direktør i Dansk Sundhedsinstitut, Jes Søgaard, mener ikke, at det er muligt for det danske sundhedsvæsen at hente op mod 15 mia. kr. årligt alene ved at indføre LEAN-metoder, som den tidligere danske direktør for Skånes Universitetssjukhus, Bent Christensen, foreslår.

- Jeg mener ikke, det er realistisk at hente så store effektiviseringsbesparelser over en kort periode i Danmark. Vi har de seneste år haft en produktivitetsvækst på mellem to og fire pct., hvilket svarer til effektiviseringsbesparelser på mellem to og fire mia. kr. årligt, siger Jes Søgaard til Berlingske Nyhedsbureau.

Bent Christensen, der på baggrund af erfaringer fra Sverige vurderer, at det danske sundhedsvæsen kan hente de mange milliarder ved at indføre den japanske produktionsmetode, LEAN, der bl.a. betyder, at alle arbejdsgange granskes for at kunne skære overflødige aktiviteter fra.

Men ifølge Jes Søgaard er det meget svært at sammenligne Sverige og Danmark på netop dette område, for Sverige har i mange år haft et efterslæb, når det kommer til produktivitet på sundhedsområdet.

lcl