DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger

Sundhedsminister afkræves forklaring på misinformation op til mink-beslutning

Magnus Heunicke (S) er indkaldt i samråd for at forklare, hvorfor partier blev nægtet at se data i minkforløb.

Op til beslutningen om at aflive alle mink spurgte en række partier specifikt til det faglige grundlag bag beslutningen, men flere partiformænd og sundhedsordførere blev afvist med begrundelsen, at de pågældende data ikke var klar, skriver Berlingske. Sagens dokumenter viser imidlertid, at Sundhedsministerietsforklaring var forkert.

To dage før beslutningen 4. november om at aflive alle mink i Danmark, fremsendte Statens Serum Institut et notat med netop de bagvedliggende data til Sundhedsministeriet, skriver Berlingske.

Havde Folketinget fået indblik i notatet, ville politikerne eksempelvis kunne læse, at forskerne bag forsøg af minkvarianten cluster 5 tog et tydeligt forbehold, fordi resultaterne var "foreløbige".

Professor i sundhedspolitik og sundhedsøkonomi Kjeld Møller Pedersen fra Syddansk Universitet mener ikke, at der findes nogen argumenter for ikke at udlevere oplysninger til Folketingets partier. Han tilføjer, at politikerne med notatet i hånden formentlig ville have fået en pejling om, at fremstillingen af "en pandemi i pandemien" og nødvendigheden af en øjeblikkelig aflivning af alle mink var overdrevet.

Beskeden trussel

- Man ville muligvis også vide, at truslen mod en vaccine i virkeligheden var meget beskeden, for nu at sige det diplomatisk, siger Kjeld Møller Pedersen til Berlingske.

En af dem, der fik en afvisning af at se forsøgsdata, var De Radikales sundhedsordfører, Stinus Lindgreen. Han indkalder nu sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i samråd. Her ønsker han at få opklaret, hvorfor ministeriet tilbageholdt de oplysninger, han efterspurgte.

De Konservatives partiformand, Søren Pape Poulsen, er "rystet" over de nye oplysninger. Han kræver at få undersøgt hele forløbet, herunder hvilke oplysninger statsminister Mette Frederiksen (S) lå inde med, da beslutningen blev meddelt.

Ligeledes kritiserer partiformand Kristian Thulesen Dahl (DF) og Nye Borgerliges Pernille Vermund den manglende udlevering af oplysninger. Berlingske har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Sundhedsministeriet og Socialdemokratiet.

Ritzau